Política

Els EUA van espiar a Madrid i vuitanta ciutats més

La Casa Blanca nega haver vigilat les comunicacions de Cameron

Londres col·laborava amb Washington

Els Estats Units disposaven el 2010 d'una vuitantena d'equips d'espionatge de la CIA i l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) a tot el món, 19 dels quals en ciutats europees com ara Madrid, Berlín, París, Roma, Praga, Frankfurt o Ginebra, segons avançava ahir el setmanari Der Spiegel en la seva edició digital. El telèfon mòbil de la cancellera alemanya, Angela Merkel, era des del 2002 en una llista d'objectius dels serveis secrets nord-americans (i encara hi figurava al juny, dues setmanes abans de la visita de Barack Obama a Berlín). El govern alemany enviarà a Washington en els pròxims dies els màxims responsables d'intel·ligència per investigar les pràctiques d'espionatge dels EUA a Merkel.

Entre les ciutats en què s'espiava, però, no hi hauria Londres. La reacció tèbia i el desmarcatge del primer ministre britànic, David Cameron, dels seus col·legues europeus a l'hora de criticar l'espionatge dels aliats transatlàntics a 35 líders mundials ja feia sospitar. Washington va assegurar ahir que les trucades del premier no han estat vigilades pels serveis secrets, segons la portaveu del consell de seguretat nacional de la Casa Blanca, Caitlin Hayden: “Puc confirmar que les seves comunicacions no han estat, ni seran, vigilades pels EUA.”

Al final de la cimera europea d'aquesta setmana, Cameron no va voler comentar l'escàndol i es va limitar a condemnar la filtració de l'exanalista de l'NSA nord-americana Edward Snowden, que han destapat l'espionatge. Ara, nous documents assenyalen que el centre d'escoltes britànic (el GCHQ) va intentar mantenir en secret els programes d'espionatge massius i temia que les revelacions de Snowden (actualment a Rússia) generessin un “debat públic perjudicial” sobre les seves activitats i demandes legals davant del Tribunal dels Drets Humans, segons publicava ahir el diari The Guardian. En concret, les revelacions assenyalen que l'espionatge britànic va col·laborar amb les activitats de l'NSA nord-americana i va utilitzar el programa PRISM per obtenir informació privada dels principals servidors d'internet.

Rousseff lidera el malestar

Fins a 21 països, amb el Brasil i Alemanya al capdavant, promouen un esborrany de resolució per sotmetre'l a l'assemblea general de les Nacions Unides per donar resposta a la vigilància dels EUA i reforçar la privacitat a internet. La presidenta brasilera, Dilma Rousseff, va ser víctima de les escoltes i va arribar a cancel·lar un acte oficial amb el president Obama com a mostra d'indignació.

Tots dos països han començat una ronda de contactes diplomàtics amb diversos aliats de Washington, com ara França i Mèxic, i amb estats com ara Cuba i Veneçuela, segons la revista nord-americana Foreign Police. Volen que s'insti els membres de l'ONU a “garantir el respecte al dret a la privacitat” amb mesures concretes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia