Política

Rajoy tanca la porta a una reforma de la constitució

El president del govern espanyol afirma al Senat que “Espanya i la sobirania nacional no són negociables”

Considera que plantejar una reforma constitucional per satisfer els independentistes “és un enorme error”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha deixat clar aquest dimarts que no té cap intenció d'engegar una reforma de la constitució i que la unitat d'Espanya i la sobirania nacional “són innegociables”.

Rajoy ho ha manifestat en una resposta al portaveu de l'Entesa i expresident de la Generalitat José Montilla durant la sessió de control al govern al Senat. El senador socialista ha demanat a l'executiu popular que no “defugi la seva responsabilitat” i dialogui. En aquest sentit, Montilla ha advertit que si manté el seu “immobilisme” a l'hora de negociar una consulta pot trobar-se amb una declaració unilateral d'independència a Catalunya. Per això, li ha preguntat “quines “iniciatives polítiques té l'Estat en relació amb Catalunya”.

En la seva rèplica, Rajoy ha assegurat que la seva posició serà “de diàleg” però ha puntualitzat que en “algunes qüestions” essencials a ell, “com a president espanyol” no se li pot demanar que “cedeixi” en els seus plantejaments. “L'article 1 i l'article 2 de la constitució, Espanya i la sobirania nacional, per a mi, no són innegociables”, ha sentenciat.

El cap de l'executiu ha afegit que, al seu parer, és error voler canviar la constitució per acontentar els independentistes. “Tinc la impressió que plantejar una reforma de la constitució per donar satisfacció a algú que no se sentirà satisfet amb aquesta reforma de la constitució és un enorme error. Jo no ho penso fer”, ha afirmat.

El president espanyol ha negat que hagi “menystingut” la proposta de reforma constitucional plantejada pel PSOE, però ha recordat que ell es va presentar a les eleccions amb un programa electoral en què no figurava una reforma constitucional perquè la “prioritat” és sortir de la crisi. El cap de l'executiu ha afegit que “qui pensi d'una altra manera” té “instruments” a la legislació vigent per canviar la constitució.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia