Política

Rajoy no té “res a dialogar” sobre la sobirania i la unitat

El president del govern espanyol tanca la porta a la consulta catalana i a la modificació dels articles primer i segon de la Constitució

“No podem posar duanes als sentiments que ens uneixen”, afirma

El cop de porta més sonor donat fins ara a la consulta va arribar ahir a través del president del govern espanyol. Mariano Rajoy ho va dir claríssim: no té “res a reformar o a negociar” sobre la sobirania nacional i la indissoluble unitat de l'Estat espanyol. Rajoy blindava així de qualsevol hipotètica modificació els articles primer i segon de la Constitució.

La negativa era doble, per al president de la Generalitat, però també per al PSOE, que planteja una reforma federal de la carta magna. La resposta a tots dos del president espanyol és un “no” rotund. El PP, proclamava el president espanyol, estarà “sempre amb la Constitució”, ja que forma “les regles del joc i les normes de convivència votades per la immensa majoria dels espanyols”.

En la cloenda de la reunió interparlamentària que el PP va celebrar a Còrdova, Rajoy posava fi a la tímida oferta d'entesa que acompanyava la seva resposta a la carta enviada per Artur Mas en què demanava el referèndum. En la missiva de contesta, rebuda al Palau de la Generalitat a mitjan setembre, el president del govern espanyol rebutjava la consulta, però es mostrava obert a un diàleg sense data de caducitat amb la Generalitat. Ahir, per al gaudi de l'ala més dura dels populars i de la caverna mediàtica, el va enterrar, sobretot perquè Mas ja ha deixat clar que sols vol parlar amb el president espanyol de la consulta.

“Som el país més antic d'Europa i nosaltres no podem posar duanes als sentiments que ens uneixen des de fa segles. Ni volem aixecar fronteres entre vincles que no es poden trencar ni entre afectes que no es poden superar”. Les paraules de Rajoy pretenien tranquil·litzar alguns sectors conservadors, inquiets amb la posició que el president del govern espanyol manté amb Catalunya, que consideren massa tova. I també anticipar escenaris en un moment en què els grups partidaris de la consulta estudien al Parlament com poden traslladar la petició al Congrés dels Diputats, on el PP té majoria absoluta. La Constitució, va insistir Rajoy, ha donat lloc a la situació “d'autogovern que és la més gran que hi ha hagut mai en la història del nostre país”.

Al final, millor

Però no només de conflicte català viu el PP. L'atzucac sobiranista és, juntament amb la corrupció i la crisi, un dels tres grans problemes de Rajoy. I el president estatal es va referir a l'últim intentant llançar un missatge d'optimisme. La situació econòmica estarà “infinitament millor” al final de la legislatura, va prometre. El president de l'executiu estatal es va remetre a les dades de l'atur de l'octubre –les millors d'aquest mes des del 2010– i es va comprometre a “perseverar” per sortir de la crisi.

Les claus

Amb l'amenaça d'Europa arreu

A.s

No és casualitat que Mariano Rajoy parli gràficament de “posar duanes” quan aborda la possible ruptura entre Catalunya i Espanya de resultes de la consulta sobiranista que es planteja des del govern de la Generalitat. És una manera, més o menys subtil, d'agitar la bandera de la por de la independència, associant-la automàticament a la sortida de la Unió Europea.

No disset comunitats

L'eventual expulsió de la UE d'una Catalunya sobirana és una constant en les intervencions del PP. El portaveu dels populars a Catalunya, Enric Millo, va alertar que, “a la UE, no hi van entrar disset comunitats autònomes; hi va entrar un país, que és Espanya”.

Discurs euroescèptic

Amb les eleccions europees en l'horitzó, el maig de l'any vinent, Millo va acusar els independentistes de fer populisme, ja que “amb la seva hispanofòbia fan el discurs més euroescèptic que s'hagi escoltat mai a Catalunya”. Millo alertava que el trencament amb l'Estat espanyol és, de retruc, una ruptura amb Europa i amb “tots els valors que representa: integració, solidaritat, pluralisme i humanisme”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia