Política

CDC i Rcat s'associen per avançar fins a l'obtenció d'un “estat independent”

El consell nacional dels convergents aprovarà avui l'acord per compartir llistes electorals i sumar al territori

Els reagrupats tindran veu en la direcció de Mas

CDC refermarà avui l'aposta sobiranista aprovant un acord d'associació amb Reagrupament (Rcat). El consell nacional dels convergents donarà llum verd al document que regirà a partir d'ara les relacions entre el partit d'Artur Mas i l'organització que lidera Joan Carretero, que esdevindrà una “entitat associada amb CDC”. L'acord els conjura per tirar endavant un procés “que culmini en l'assoliment d'un estat independent”, amb un incís: Reagrupament admet que és CDC qui “encapçala” la transició nacional amb Mas al capdavant. Els de Carretero s'integraran a les llistes electorals convergents, tindran un representant a l'executiva del partit i 10 membres al consell nacional. Tots participaran en els òrgans de direcció amb veu però sense dret a vot i CDC haurà de validar els noms que proposi Reagrupament. Les agrupacions locals i les sectorials de les dues organitzacions també col·laboraran i compartiran materials de treball.

El protocol –que els reagrupats ratificaran demà en una assemblea a Vic– no estableix quina quota de participació tindrà Rcat dins les llistes electorals de CDC. Els de Carretero formularan una proposta “ordenada de persones” a cada circumscripció, i al carrer Còrsega els asseguren que “alguna” tindrà garantida “una posició amb possibilitat de ser escollida”. Per la seva banda, Reagrupament “com a partit” es compromet a concórrer amb Convergència “a totes les eleccions de caràcter general”. Queden exclosos de l'acord els comicis municipals. Amb vista al 2015, les dues forces obriran un “període de diàleg” per estudiar sobre el terreny la possibilitat de fer llistes conjuntes, en funció de la casuística de cada municipi. Una comissió paritària formada per sis membres avaluarà el compliment dels acords i es designaran dos coordinadors permanents.

El partit de Mas s'alia amb els de Carretero en un context de crisi interna a CiU pel procés sobiranista. L'acord arriba abans que CDC i Unió abordin quina posició conjunta prenen sobre la pregunta i la data de la consulta, i quan falta mig any per a les eleccions europees, en què els convergents han apostat per formar una candidatura sobiranista transversal un cop constatades les divergències estratègiques de l'eurodiputat convergent, Ramon Tremosa, i el socialcristià, Salvador Sedó, a Brussel·les. Un plantejament que no ha convençut ERC ni Unió i que sí que defensa Carretero. Quant a les llistes de CiU, la intenció de CDC és cedir a Reagrupament alguns dels llocs que li pertoquen sense alterar el pacte de federació. Unió, no obstant això, ja ha advertit que CDC li ho haurà de consultar. L'executiva de CiU es tornarà a reunir dilluns. Mas i Carretero signaran l'acord en un acte públic.

Bases de l'acord CDC-Rcat

Reagrupament i CDC es reconeixen mútuament la voluntat decidida de tirar endavant un procés de transició nacional que culmini en l'assoliment d'un estat independent per a Catalunya.

Reagrupament reconeix que CDC encapçala aquest procés liderat pel MHP Artur Mas i es compromet a donar-los suport per assolir aquest objectiu concret amb tots els seus recursos humans i materials.

Reagrupament com a partit concorrerà a totes les eleccions de caràcter general al costat de CDC.

Aquest acord és vàlid mentre les dues formacions mantinguin clara la proposta de dotar Catalunya d'un estat propi i fins a la consecució d'aquest objectiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia