Política

Els partits catalans denuncien les condicions del CIE de la zona Franca

Un grup de parlamentaris del Parlament, el Congrés i el Senat, exigeix l'aprovació immediata d'un reglament i reformes al centre després d'accedir-hi en una visita organitzada per la Policia

El PP defensa que de les instal·lacions són “magnífiques” i assegura que el reglament estarà enllestit en breu

Vint-i-quatre parlamentaris del Congrés, del Parlament i del Senat han visitat aquest dijous el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca. La majoria ha exigit que s'aprovi el més aviat possible un reglament per a aquests centres. També han denunciat deficiències en el funcionament del centre i la situació dels interns.

Cap dels parlamentaris que han participat en la visita organitzada per la Policia ha canviat l'opinió que tenia abans d'entrar al CIE, malgrat “l'operació de maquillatge” amb què la majoria ha interpretat la cita.

Així, ERC, ICV-EUiA i la CUP han refermat la seva reclamació de tancament de tots els CIE. Tots els parlamentaris menys els del PP han considerat que el centre ha de ser reformat i les seves instal·lacions millorades. L'absència d'un reglament de funcionament per aquest tipus de centres ha estat una de les principals crítiques que han fet a la sortida i han reclamat canvis legals perquè els estrangers que no han delinquit i estan pendents d'expulsió per estar mancat de permisos de residència o treball no hagin d'estar sotmesos a condicions de privació de llibertat similars a les d'una presó.

ERC, ICV-EUiA i la CUP han refermat la seva reclamació de tancament de tots els CIE. El diputat republicà al Congrés Joan Tardà ha assegurat que dins el centre fa olor de “podrit”, i no pas perquè les persones ingressades “no tinguin dignitat, sinó perquè s'hi podreixen els drets humans”.

El diputat de la CUP al Parlament, David Fernández, s'ha mostrat igual de contundent i ha demanat que “els Guantánamos, estiguin on estiguin, s'han de tancar sempre”. La diputada d'ICV-EUiA al Congrés, Laia Ortiz, ha parlat de “vergonya” i de “injustícia” i ha lamentat que els interns “ni tan sols puguin anar sols al lavabo” quan, en teoria, no es troben en una presó i molts d'ells només han comés faltes administratives.

En la mateixa línia, la parlamentària socialista al Congrés Esperança Esteve ha posat l'èmfasi en la presència de persones sense antecedents penals ni policials al CIE i ha exigit que aquesta situació canviï. “Que les organitzacions socials en tinguin cura i que hi hagi formes de tutela que garanteixin l'estat de dret, però sobretot la llibertat de l'individu, la mobilitat, i el no trencament de les seves relacions convivencials”, ha destacat.

El portaveu de CiU al Senat, Josep Lluís Cleries, també ha criticat que hi hagi persones al CIE que, només per haver comés una falta administrativa, “viuen pitjor que en centres penitenciaris”. Cleries, com la resta de representants polítics que han visitat el centre de la Zona Franca, ha exigit que el govern espanyol enllesteixi de forma immediata el reglament de funcionament d'aquests centres d'internament. “Portem 4 anys esperant aquest reglament. Amb un tema que afecta els drets humans de les persones no es pot esperar eternament”, ha sentenciat.

En canvi, el diputat del PP al Congrés Antonio Gallego ha rebutjat les crítiques a l'“opacitat” i a les “males condicions de vida” dels interns. Segons ell, durant el 2013, “600 advocats i més de 8.000 persones” van visitar el centre, fet que, segons ell, demostra la seva “transparència”. El diputat popular ha opinat que les instal·lacions “són magnífiques” tot i que ha apuntat que “encara que les volem millorar”. Sobre el reglament pendent, ha assegurat que el govern l'implementarà quan tingui l'informe del Consell d'Estat. Gallego ha apuntat que l'òrgan consultiu ja l'està tramitant i ha pronosticat que “estarà enllestit molt aviat”.

Durant la visita, els diputats i senadors han conegut el cas d'un intern en vaga de fam des de fa 31 dies per evitar l'extradició a Geòrgia. PSC, ERC, ICV-EUiA i la CUP han reclamat la paralització immediata de l'expedient d'expulsió d'aquest intern, que s'hauria de concretar d'aquí a dos dies. Es tracta d'un ciutadà georgià amb un expedient que inclou diversos delictes penals. Els partits d'esquerres consideren que no hauria de ser expulsat pel seu arrelament a Catalunya, on porta vuit anys vivint –la majoria de forma legal– i on ha reagrupat la seva família. Els diputats han reclamat que compleixi les condemnes a les presons catalanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia