Política

Transgènics, deute, energia i ILPs

Cinc referèndums pel 25-M

Trenta organitzacions socials promouen una consulta múltiple a tots els municipis de Catalunya aprofitant les eleccions europees

La proposta, que té el suport d'ICV-EUiA i la CUP, podria ser prohibida per la Junta Electoral

Només dues de les 26 Iniciatives Legislatives Populars tramitades al Parlament des de 1995 han estat aprovades: les seleccions esportives i la prohibició de les curses de braus. L'esforç ciutadà per fer servir aquest mecanisme democràtic ha quedat sovint enterrat sota el no de les majories de CiU, el PSC i el PP. Una trentena d'organitzacions socials, que denuncien aquest continu bloqueig, han anunciat el Multirreferèndum 2014 amb quatre preguntes generals –sobre els cultius transgènics, el pagament del deute il·legítim de la Generalitat, el control de les empreses d'energia i el dret a un referèndum vinculant per a les ILP– i una pregunta local –a les comarques gironines, sobre la MAT; al Camp de Tarragona sobre Barcelona World; i a Lleida és possible sobre la privatització de serveis municipals–. Barcelona podria optar per fer una pregunta d'àmbit local però ha de decidir-la de forma urgent. Els cinc referèndums es farien el 25 de maig coincidint amb les eleccions europees. Podrien ser l'avantsala de la consulta sobiranista del novembre. La Junta Electoral, tal i com ja va fer amb la consulta sobre el deute extern, podria intentar impedir-ne la realització en creure que pot interferir en els comicis.

Tot i això, els promotors asseguren que tiraran endavant. “Si la Junta Electoral no dona permís, nosaltres ho tirarem endavant. Si ho prohibeixen la gent tindrà fins i tot més ganes de participar”, explica Gerard Batalla, un dels portaveus de Multirreferèndum. “No pensem intercedir en debat electoral de campanya europees”, matisa.Les enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió mostren un augment constant de la “insatisfacció amb el sistema polític i la democràcia”. Els ciutadans poc o gens satisfets han passat de ser un 43% al 2008 a sumar avui un 84%, el màxim històric; en canvi, els molt o bastant satisfets, que eren majoria, han passat del 53% a el 14%. L'objectiu d'entitats com Som lo que Sembrem –que va intentar una ILP amb 106.000 signatures–, Aturem el Fracking, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, el Parlament Ciutadà o els promotors de la ILP de la renda garantida, entre d'altres, és impulsar una campanya de debat i reflexió durant els propers tres mesos “sobre qüestions que ens afecten però que no es poden arribar a discutir al Parlament”. És possible que s'hi afegeixi la plataforma Aigua és Vida amb una pregunta sobre la gestió pública o privada de l'aigua.

La intenció, més enllà de les votacions del 25-M, és sumar suports a “una democràcia menys- intervinguda pels partits i un sistema de presa de decisions més directe”. Partits polítics com ICV, EUiA i la CUP donen suport a la iniciativa.El Multirreferèndum 2014, que porta ja vuit mesos de treball, ha previst diferents maneres de participar per als ciutadans empadronats a Catalunya i majors de 16 anys. Primer, per vot electrònic a través de la seva web, des del 23 d'abril fins al 18 de maig. La setmana prèvia al 25 de maig es podrà votar per avançat en centres socials, ateneus i centres de treball privats. Finalment, el dia de les eleccions europees es votarà al carrer amb paradetes situades prop dels col·legis electorals.La idea és arribar al màxim nombre de pobles i ciutats de Catalunya per afavorir una participació de centenars de milers de persones. L'organització, que demana diners a través d'una campanya de micromecenatge a la plataforma Goteo.org , explica que s'ha fet “una crida per implicar la ciutadania” i ja ha anunciat una ronda de debats i assemblees locals arreu de Catalunya. “No només volem votar. També volem debatre, discutir i posar en comú les nostres idees sobre qüestions com l'aigua, l'energia o la democràcia. Volem decidir”, expliquen els impulsors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia