Política

La fiscalia catalana situa la consulta fora de la Constitució

El ministeri públic assegura que s'han “malinterpretat” fragments del seu escrit sobre la querella de Manos Limpias

Sosté que la convocatòria del 9-N “està mancada d'encaix” a la carta magna

La fiscalia superior de Catalunya va tapar ahir l'escletxa que sembla que s'havia obert divendres quan es va filtrar una part de l'escrit que ha enviat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en el qual demana l'arxivament de la querella presentada pel sindicat ultradretà Manos Limpias contra el president de la Generalitat, Artur Mas, arran de la consulta del 9 de novembre. En el fragment, s'assenyalava literalment que, “amb la regulació legal apuntada i la jurisprudència del Tribunal Constitucional, es pot discutir raonadament l'encaix constitucional de la consulta”, malgrat que deixava en mans de l'alt tribunal la decisió final.

Després de les reaccions de satisfacció mostrades aquest cap de setmana per tots els partits a favor de la consulta vers l'aparent canvi d'opinió del ministeri fiscal, la fiscalia superior de Catalunya va emetre ahir un comunicat en què s'enterra l'optimisme d'aquesta sentència i s'assegura que “la consulta popular convocada pel mes de novembre està mancada d'encaix en la Constitució”. I, per si quedava algun dubte, afegeix que el ministeri públic “no troba cap suport legal per celebrar-la”. La fiscalia aclareix que és aquesta la conclusió del conjunt de l'escrit presentat al TSJC. I diu que algunes frases de l'escrit s'han “descontextualitzat” i se n'han fet “interpretacions errònies”.

L'escrit de la fiscalia va ser sol·licitat per la magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret, que ha de resoldre si admet o no a tràmit la querella de Manos Limpias contra el president de la Generalitat, al qual acusa dels delictes
de “prevaricació, desobediència, rebel·lió i sedició” després que es presentés el 12 de desembre passat la pregunta i la data de la consulta, prevista pel dia 9 de novembre. El sindicat ultradretà ja va advertir des del primer moment que si el TSJC rebutja la querella, l'elevaran al Suprem.

El sindicat, contra l'ANC

Justament ahir es va fer públic que Manos Limpias ha presentat una denúncia a la fiscalia general de l'Estat demanant que il·legalitzi l'Assemblea Nacional Catalana.

El focus està posat en la presidenta, Carme Forcadell, pels presumptes delictes d'associació il·lícita, de provocació a la sedició i de malversació de cabals públics. En la denúncia, s'afirma que s'actua “contra l'ordre constitucional”, fent “una crida a la insurrecció”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia