Política

El setge al Parlament va atemorir alguns diputats

Representants de CiU corroboren a l'Audiencia Nacional que van rebre insults i agressions dels manifestants

Els testimonis d'ICV, el PSC i Solidaritat neguen haver tingut por durant els fets

Els set diputats i exdiputats que van declarar ahir a l'Audiencia Nacional van oferir visions contraposades del setge al Parlament del 15 de juny del 2011. Mentre que la majoria de representants de CiU van afirmar haver passat por per l'actitud dels manifestants, els del PSC, ICV i Solidaritat van admetre haver estat objecte d'insults, però van afirmar no haver patit per la seva integritat física. La majoria dels testimonis van declarar per videoconferència des de la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Especialment colpidors van ser els testimonis d'Annabel Marcos, Josep Maria Llop i Gerard Figueras, de CiU. La primera
va assegurar que l'actitud dels manifestants li va causar una crisi d'ansietat que li va impedir seguir el ple i la va obligar a medicar-se per poder dormir. L'exdiputat Llop, que és invident, va explicar que algun manifestant va intentar prendre-li el gos pigall i el va amenaçar de matar-lo “pel fet de ser convergent”. Llop i Antoni Fernández Teixidó, que també va declarar ahir, van acabar refugiant-se al cotxe d'Artur Mas i, com ell, van arribar al Parlament en helicòpter, mentre que Gerard Figueras ho va fer en una furgoneta dels antiavalots i sense la cartera, que li van prendre durant el tumult. Per la seva banda l'exconsellera socialista Montserrat Tura, que va ser escridassada per alguns assistents en arribar al TSJC, va negar haver tingut por, però sí que va reconèixer haver vist coartada la seva llibertat de moviments. Tura es va refermar en la seva intenció de no reclamar per la gavardina que aquell dia li van pintar quan anava al Parlament.

Salvador Milà i Joan Boada, d'ICV, i Alfons López Tena, de Solidaritat, van ser els únics testimonis que van declarar des de la seu de l'Audiencia Nacional. Van negar haver patit per la seva integritat física, malgrat que Boada i López Tena van admetre haver rebut insults. Milà va ser l'únic que va assegurar no haver estat objecte de cap delicte.

Avui estan previstes més declaracions. Les més destacades, les del president Artur Mas i el conseller Santi Vila, que declararan per videoconferència des dels seus respectius despatxos.

Traduccions errònies del català

La poca traça de la traductora de català de l'Audiencia Nacional, que era incapaç d'encertar els temps verbals o de traduir paraules corrents, va alentir les declaracions d'ahir. La defensa va expressar la seva queixa pel poc nivell de la persona designada pel tribunal, i finalment el jutge va demanar als diputats que anessin corregint els seus errors. Annabel Marcos i Montserrat Tura, per exemple, ho van fer en mitja dotzena d'ocasions cadascuna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia