Política

Els federalistes guanyen les eleccions al Quebec per majoria absoluta

El liberal Philippe Couillard s'imposa als comicis anticipats

Pauline Marois deixa de ser primera ministra només dinou mesos després d'haver accedit al càrrec i dimiteix de la presidència del Partit Quebequès

El Partit Liberal ha guanyat les eleccions del Quebec amb un 41,5% dels vots, mentre que el Partit Quebequès ha quedat per darrera amb el 25,4%. La Coalició Avenir Quebec ha obtingut el 23,1% dels sufragis i Quebec Solidari el 7,6%. La que ha estat durant 19 mesos primera ministra del Quebec, Pauline Marois, ha estat derrotada a la seva pròpia circumscripció i, un cop coneguts els resultats, ha anunciat la seva dimissió com a líder del Partit Quebequès. El candidat liberal, Philippe Couillard, serà el nou cap de govern amb un marge superior al que preveien tots els sondejos i després d'unes eleccions amb un 71% de participació, només 3 punts per sota de la dels comicis del setembre de 2012.

Per sobre dels sondejos més optimistes, els liberals de Philippe Couillard han obtingut una ampla victòria en unes eleccions convocades pel govern de Pauline Marois amb l'objectiu d'aconseguir la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional: el Partit Liberal tindrà 70 diputats a la cambra, 20 més que en la passada legislatura. Couillard ha rebut l'aval de l'electorat amb un 56% dels vots a la seva pròpia circumscripció, Roberval, on ha celebrat el triomf electoral envoltat de militants.

Couillard ha dit que governarà amb “serenitat, humilitat i confiança” i que serà un líder “responsable, competent i íntegre”. El que serà el nou cap de govern del Quebec ha assegurat que vol “treballar amb l'oposició” per ser el primer ministre de tots els quebequesos. “S'ha acabat la divisió”, ha dit Couillard, qui reclama un major pes del Quebec dins de la federació canadenca. “Ens en sortirem tots junts”, ha conclòs el líder liberal, que vol treballar per a un Quebec “pròsper, just i obert”.

Per la seva banda, el Partit Quebequès ha patit la derrota més gran dels darrers vint anys i ha perdut 24 diputats respecte als 54 que va obtenir el 2012. La fins ara primera ministra, Pauline Marois, ha dimitit de les seves funcions al capdavant del partit després de no revalidar la seva candidatura a Charlevoix-Côte-de-Beaupré i perdre el seu escó a l'Assemblea Nacional. La decisió de Marois, qui ha confessat sentir-se “inquieta” pel futur de la llengua francesa al Quebec, obre així una cursa a la presidència de la formació sobiranista.

Amb un creixement més modest, la Coalició Avenir Quebec suma 3 nous diputats als 19 que ja tenia ja que malgrat haver perdut vots a la regió de Québec a favor del PLQ, n'ha sumat a les corones del nord i del sud de Mont-real. Tot i que el seu líder, François Legault, esperava millors resultats, ha assegurat que la CAQ ha esdevingut una “força política ineludible”. En darrer lloc, Quebec Solidari ha donat un pas més en la seva consolidació al cor de Mont-real amb l'elecció d'una tercera diputada, Manon Massé, que se suma a la portaveu de la formació, Françoise David, i a Amir Khadir.

El pes que va declinar la balança a favor dels liberals en meitat de la campanya va ser, sobretot, el fitxatge pel Partit Quebequès del magnat de la comunicació Pierre Karl Péladeau, que ha obtingut el seu escó per Saint-Jêrome sense dificultats. Péladeau va anunciar, d'entrada, que volia “fer del Quebec un país”, una declaració que ha obligat repetidament a Pauline Marois a negar la possibilitat de cap referèndum “fins que els quebequesos no estiguin preparats” i que ha donat empenta al missatge federalista del Partit Liberal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia