Política

Bàndols del 1714 pel forat del pany

Un equip liderat pel fotògraf David Castañeda cataloga símbols austriacistes i borbònics de les cases d'Arenys de Mar

El treball posa l'accent en la necessitat de protegir aquests elements patrimonials

Els panys austriacistescomparteixen l'àliga bicèfala i la corona i els borbònics, la flor de lis

En un any en què la simbologia vinculada al tres-cents aniversari dels fets de l'any 1714 afavoreix centenars d'activitats arreu de Catalunya, encara hi ha lloc per a les iniciatives que combinen valor històric i singularitat barrejades amb la preservació del patrimoni.

Encara que aquest sigui tan modest que ha passat desapercebut durant molts anys, malgrat estar ben a la vista. Però, com passa sovint, allò més evident és allò més amagat. El fotògraf d'Arenys de Mar David Castañeda ha encetat al seu municipi un projecte ambiciós i “apassionant” que consisteix a catalogar fotogràficament tots aquells panys de porta amb simbologia vinculada als dos bàndols de la Guerra de Successió, que encara avui es conserven a les cases. L'origen, però, cal buscar-lo en un estudi realitzat pel recordat arxiver arenyenc Josep Maria Pons i Guri i que va publicar el seu fill Joan l'any 1999. A partir d'aquest fons i animat per l'arxiver actual Hug Palou, David Castañeda, amb la col·laboració del dissenyador Aitor Sampere, ha elaborat un extens, precís i vistós inventari amb 66 peces que parlen, o no, de les simpaties polítiques dels seus antics propietaris. Els panys austriacistes, amb diferents versions, comparteixen com a motius més evidents l'àliga bicèfala i la corona, mentre que els borbònics dibuixen la característica flor de lis. “N'hem localitzat en tot tipus d'habitatges, des de cases antigues a masies, passant per construccions modernes que han conservat el pany de la casa original”, apunta el fotògraf. Aquest primer catàleg, que no vol ser l'últim, mostra les imatges precises de cada pany, les característiques més destacades, el carrer on està ubicada la casa i la descripció del seu estat. “La recerca ens ha permès trobar nivells molt diversos de conservació, de material i de models, alguns d'ells repetits amb certa assiduïtat”, precisa Castañeda.

Un cop conclòs el treball a Arenys de Mar, l'equip ha continuat buscant més elements arreu del Maresme i en continua trobant. “A nivell de xarxes socials, la iniciativa ha tingut molt bona rebuda i fins i tot hi ha gent que ens escriu indicant-nos on podem trobar més panys”, celebra el responsable del projecte.

L'objectiu prioritari del grup –en el qual hi col·laboren el professor d'història Roger Pou i la historiadora Esther Castañeda– hi ha la d'obtenir la màxima protecció d'aquests elements que s'han mantingut malgrat els anys passats, però que mai no han estat reivindicats com a valor patrimonial. “A partir d'unes peces tan simples es poden obrir noves línies d'investigació històrica”, defensa Castañeda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia