Política

Dimiteixen en bloc deu membres de l'executiva del PSC de Girona, amb Joaquim Nadal al capdavant

Entre els dimissionaris, que argumenten discrepàncies amb la direcció del partit, hi ha també la portaveu municipal gironina Pia Bosch i l'exprimer secretari dels socialistes gironins Manel Nadal

Volen forçar la convocatòria d'un congrés extraordinari en un màxim de 60 dies

Deu membres de l'executiva del PSC gironí han dimitit en bloc, amb Joaquim Nadal al capdavant, que ha anunciat que deixa el càrrec de president del PSC a les comarques gironines. L'exconseller i exalcalde va fer saber la decisió al primer secretari, Juli Fernàndez, a través d'una carta que ell mateix li va entregar diumenge. Era president del partit a Girona des del 2012 i, anteriorment, havia ocupat càrrecs a l'executiva nacional i havia estat primer secretari a les comarques gironines. Nadal ha declinat fer declaracions.

Entre els motius argumentats aquest dimarts al matí pels altres nou membres dimissionaris hi ha que que no volen ser “còmplices de la deriva del partit”, critiquen que hi ha un “segrest” de la direcció del partit i demanen un canvi de rumb. “Hem passat de ser un partit esponja a un partit impermeable”, han criticat. Entre les renúncies hi ha la de la número 2 de l'executiva i portaveu a l'Ajuntament de Girona i la Diputació, Pia Bosch, o l'exprimer secretari dels socialistes gironins Manel Nadal. En el darrer any hi ha hagut un degoteig de renúncies i ja són 18 els membres que han plegat. Segons estableixen els estatuts, com que més d'un 50% de l'executiva ha marxat cal convocar un congrés extraordinari en 60 dies.

L'executiva es va formar el 2012: des d'aleshores l'han deixat 18 de les 33 que la conformen --nou aquest dimarts i nou més en els últims mesos--, per la qual cosa els que acaben de renunciar veuen indispensable un congrés extraordinari del partit a Girona perquè ja falten més del 50% de membres de l'executiva, que lidera Juli Fernández com a primer secretari, i que té Joaquim Nadal com a president.

A més de Pia Bosch i Manel Nadal, han renunciat Jordi Figueras, Jesús Marimon, Maria Quer, Joan Bernat, Esteve Maurell, Ruth Rosique i Pere Garcia; els nou que van dimitir en els últims mesos són Ignasi Thió, Núria López, Magda Casamitjana, Glòria Plana, Carles Casals, José Antonio Donaire, Joan Trias, Elisenda Pérez i Xavier Jonama.

La fins ara secretària d'Acció Política del PSC de Girona i líder a l'Ajuntament gironí, Pia Bosch, ha argumentat que han decidit renunciar com un revulsiu per frenar “la deriva del PSC a la província de Girona”, problema que ha estès a tot el PSC.

Ha lamentat que el partit ha passat “de ser formació esponja a un grup polític impermeable”, perquè les decisions només les presa un nucli petit.

La dirigent socialista --que ha estat delegada del Govern a Girona durant el tripartit-- ha definit a la direcció provincial del PSC com una cúpula “no legítima ni eficaç” i sense voluntat d'incidir en tot l'àmbit català.

Bosch ha conclòs que la deriva que detecten en el PSC allunya el propi partit dels seus principis inicials, tot i que ha mostrat la intenció de reconvertir el partit en una formació “d'esquerres i catalanista”.

Ha avançat que, de moment, els nou dimitits no sortiran del partit, però no ha aclarit si presentaran una candidatura al congrés extraordinari que han demanat i que, segons ella, ha de fer-se tal com indiquen els estatuts del partit.

El fins ara secretari de Ciutadania i Societat de l'executiva, Manel Nadal, ha assegurat que el PSC “ha de vincular-se als moviments socials i incorporar gent que defensi el progrés nacional de Catalunya”.

El també ex secretari d'infraestructures del Govern tripartit --i germà de l'exconseller Joaquim Nadal-- considera que un conjunt de la població “no sap a qui votar com a partit d'esquerres”, i que el PSC ha de convertir-se en aquesta formació.

A més, veu necessari “que hi hagi coherència de vot entre el PSC i el PSOE”, i ha afegit que dins de la societat catalana pot existir un projecte majoritari socialista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia