Política

El govern alerta dels perills del retard del finançament

Mas-Colell dóna per fet que el 2015 tampoc hi haurà el nou model

Remarca que hi ha en joc el manteniment de l'estat del benestar

Denuncia que Rajoy vol mantenir l'“ofec” a les autonomies

La Generalitat renuncia a liderar la negociació del finançament, però deplora que l'executiu espanyol ajorni el nou model sine die. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, desconfia que l'any vinent estigui a punt la revisió del sistema, tot i que, segons la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca), el finançament s'ha de posar al dia cada cinc anys i per tant hauria d'haver-se renovat i aplicat el gener d'aquest any. El govern avisa que les conseqüències del retard poden ser dramàtiques. Mas-Colell va apuntar que el mal finançament actual pot posar en perill la sostenibilitat dels serveis públics. “Això ens pot situar en un 2015 més conflictiu malgrat que l'economia vagi millor”, va avisar ahir en dues entrevistes radiofòniques.

El titular d'Economia va denunciar que ara mateix no hi ha negociacions obertes amb els territoris per acordar un nou model ni per compensar la inaplicació de l'impost sobre els dipòsits bancaris, amb què l'executiu es va comprometre a retornar la paga doble retallada als treballadors públics. Mas-Colell va donar per fet que el 2015 no s'haurà revisat encara el model actual (vigent des del 2009) i, en un acte autodefinit com a “provocació”, va reptar el govern espanyol a negar-ho. “Estic demanant amb veu molt alta que algú em desmenteixi”, va deixar anar. El conseller d'Economia va subratllar que l'estat de les arques de la Generalitat perjudica “directament el finançament dels serveis públics i no és sostenible”. Darrere d'aquesta realitat, Mas-Colell hi endevina el propòsit de l'executiu de Mariano Rajoy de “trampejar” l'actual “ofec” de les comunitats autònomes que, d'altra banda, han d'ajustar-se a uns objectius de dèficit més restrictius que l'administració central i, en el cas de Catalunya, patir un dèficit fiscal estructural del 8% del PIB. La seva tesi és que el govern espanyol no només “arrabassa” competències a la Generalitat, sinó també “diners i fons”, per passar a finançar directament i de manera “anticonstitucional” les prestacions de l'estat del benestar. Ho va il·lustrar amb una dada: el 25% de rebaixa de les despeses finalistes per programes conjunts d'aquest any.

ERC es va sumar a la demanda del govern, redoblada pel partit de Mas-Colell en boca del secretari d'organització de CDC, Josep Rull. Al contrari del que havien dit fins ara, els republicans van defensar que el govern entri a negociar un millor sistema de finançament “a fi de garantir el sosteniment dels serveis públics a Catalunya“, i “sense que això signifiqui un canvi de cromos o deixar de banda cap plantejament”, va matisar Anna Simó. “Mentre siguem espanyols el govern ha d'utilitzar totes les eines que tingui al seu abast”, hi va afegir.

Viatge als EUA

Mas-Colell participarà en el viatge que encapçala Artur Mas als Estats Units. El president de la Generalitat inaugurarà avui la nova planta de fraccionament de plasma de Grífols a Carolina del Nord. Mas, però, ha escurçat el viatge per assistir demà passat a la proclamació de Felip VI. Mas-Colell i el conseller d'Empresa, Felip Puig, i el d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, presidiran la resta d'actes.

De fet, en una entrevista a Associated Press, Mas va declarar que espera parlar amb el nou rei per “intentar convèncer-lo” de la necessitat que es pugui fer la consulta del 9-N. Pretén que “ajudi a arbitrar el conflicte” i a estovar l'enrocament de les negociacions entre els dos governs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia