Política

Polèmica suspensió d'un debat sobre el procés a Brussel·les

El principal ‘think-tank' suspèn un acte i Diplocat hi veu “la mà del govern espanyol”

El CEPS havia convidat Viver i Pi-Sunyer, però admet que el procés sobiranista “és un tema molt delicat”

Des que la consulta té data i pregunta, la diplomàcia espanyola ha redoblat la seva pressió per evitar que el procés sobiranista sigui en l'agenda internacional. El think-tank més influent de Brussel·les, el Center for European Policy Studies (CEPS), ha suspès a última hora el debat sobre el procés sobiranista que havia convocat per a aquest matí. I Diplocat hi veu “la mà” de José Manuel García-Margallo. CEPS hi havia convidat el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver i Pi-Sunyer, però finalment, amb menys de 24 hores d'antelació, va fer-se enrere i va desconvocar l'acte.

Amb el títol Dins o fora? Catalunya i la UE, el debat havia d'analitzar l'encaix a la Unió d'un estat català i ja s'hi havien registrat una seixantena de persones, entre diplomàtics i representants d'ambaixades a Brussel·les, funcionaris de les institucions europees, lobbistes, membres de think-tanks i fundacions i altres euròcrates de la bombolla europea. Steven Blockmans, investigador responsable dels estudis de política internacional del CEPS i professor de les universitats d'Amsterdam i Lovaina, havia de moderar el debat i Pi-Sunyer havia de presentar l'informe del CATN.

El programa i el format definitiu de l'acte estava tancat i convocat des de feia dues setmanes, la direcció del CEPS l'havia aprovat, però ahir a les onze del matí va canviar d'opinió i va decidir “ajornar-lo”. El motiu? “No hem pogut trobar un segon ponent que accepti rebatre les tesis de Pi-Sunyer i el CATN i garanteixi un debat més equilibrat”, assegura un portaveu del think-tank. Inicialment només estaven previstes les intervencions de Blockmans i Pi-Sunyer, però el CEPS hi ha volgut afegir també un altre ponent “que sigui contrari” al procés sobiranista i “que no hi estigui vinculat”. En concret, ha intentat convidar un exjutge del Tribunal de Justícia de la UE, que no ha acceptat.

A Diplocat hi veuen “la mà” del ministre espanyol d'Afers Estrangers. “No és creïble que un centre d'estudis tan professional i seriós com el CEPS vulgui fer aquests canvis d'última hora.” “El programa estava totalment tancat amb aquest format la setmana passada i aquest dilluns al matí han decidit cancel·lar-lo perquè no els semblava bé”, lamenten. La web del CEPS informa que l'acte ha quedat “ajornat per circumstàncies alienes”. Diplocat ha aconseguit la cessió d'un espai alternatiu al Centre Internacional de Premsa de Brussel·les, just davant de la seu de la Comissió Europea, perquè el president del CATN pugui presentar el seu informe, al marge del CEPS.

El degà de la Facultat de Dret de la Universitat de Lisboa, Eduardo Vera-Cruz Pinto, va denunciar al març haver rebut pressions del govern espanyol per impedir un acte de Diplocat amb el conseller de Presidència, Francesc Homs. I també la Facultat de Sciences Po a Tolosa de Llenguadoc hauria rebut trucades de l'ambaixada espanyola, segons les fonts de Diplocat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia