Política

Sarkozy, imputat per corrupció i tràfic d'influències

L'expresident francès passa quinze hores declarant davant la policia i els jutges, una mesura inèdita per a un excap d'Estat

L'expresident francès Nicolas Sarkozy ha estat imputat aquesta matinada per corrupció “activa”, tràfic d'influències u encobriment de la violació del secret professional després de passar a disposició judicial i de ser interrogat durant prop de quinze hores.

L'anunci l'ha fet la fiscalia als mitjans de comunicació en un comunicat de matinada després que Sarkozy hagi declarat davant la policia judicial durant dotze hores i tres hores més davant els jutges, als afores de París, mesura inèdita per a un excap d'Estat francès.

El delicte per tràfic d'influències, segons el codi penal francès, pot comportar una pena de fins a deu anys de presó i 150.000 euros de multa.

A més, la condemna pot suspendre alguns drets civils.

En el mateix cas, que investiga si Sarkozy i el seu entorn van crear una xarxa d'informadors que els filtrava l'última hora de l'evolució dels processos judicials que amenacen el polític conservador, també han estat imputats, dimarts a la ni el seu advocat, Thierry Herzog, i un alt magistrat del Tribunal de Casació, Gilbert Azibert.

Els tres van declarar davant la policia judicial en qualitat de detinguts un estat que ofereix l'assistència d'un lletrat, dret al qual va renunciar Sarkozy, advocat de professió.

Els investigadors, que van enregistrar converses telefòniques de Sarkozy i d'alguns dels seus ministres més propers, sospiten que el seu advocat recollia informació de consellers del Tribunal Suprem. Aquests l'informaven suposadament dels avanços en la investigació sobre el presumpte finançament il·legal de la campanya electoral del 2007, quan Sarkozy va aconseguir arribar a l'Elisi.

Segons aquesta teoria, el defensor de Sarkozy va prometre com a contrapartida al magistrat Azibert que l'expresident l'ajudaria en la seva demanda d'aconseguir un lloc a l'administració de Mònaco, que mai va obtenir.

Amb tot, la defensa del lletrat Herzog sosté que aquestes escoltes són il·legals per violar el dret a la confidencialitat entre advocat i client i no entren en el contingut de les mateixes.

Un dels elements que van posar en alerta els jutges que porten la investigació va ser el fet que Sarkozy obrís, sota el pseudònim de Paul Bismuth, una segona línia de mòbil. Sospiten que a través de les trucades intentava comunicar-se discretament amb el seu advocat sobre l'evolució dels processos judicials dels quals els magistrats l'informaven.

D'aquesta manera va néixer l'anomenat cas de les escoltes, un dossier que deriva d'una investigació original diferent per determinar si el polític va rebre per a la seva campanya presidencial diner negre del dictador libi Muammar al-Gaddafi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia