Política

Jordi Pujol Ferrusola i l'exdona, imputats per blanqueig de capitals

El jutge de l'Audiencia Nacional els cita a declarar el 15 de setembre

Demana a la Banca Privada d'Andorra si tenen fons, després de la confessió del pare

El jutge de l'Audiencia Nacional Pablo Ruz ha citat a declarar com a imputats per un delicte de blanqueig de capitals i contra la hisenda pública Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona Mercè Gironès, el 15 de setembre que ve.

En una resolució, signada ahir, el magistrat també acorda de sol·licitar una comissió rogatòria a les autoritats judicials d'Andorra per tal que la Banca Privada d'Andorra especifiqui si Pujol Ferrusola i l'exdona, i les seves cinc empreses, tenen productes bancaris o fons, “després –precisa Ruz– de conèixer pels mitjans de comunicació de la confessió de l'expresident de la Generalitat que la seva dona i els seus fills tenien fons a l'estranger”.

En la carta de confessió, Jordi Pujol no especifica ni el país, ni els diners ni els fills que estan en procés
de regularitzar-se amb Hisenda. Ruz hi afegeix que l'Agència Tributària també li ha comunicat, dins d'aquesta investigació, que Pujol Ferrusola “no ha presentat ni iniciat cap declaració tributària especial que suposi la regularització d'aquest fons”.

En la interlocutòria, de 22 planes, el jutge Ruz recull tota la investigació feta al patrimoni del primogènit de l'expresident de la Generalitat, des del desembre del 2012 fins a l'actualitat, després de la “generalista” denúncia que va fer l'exparella, Victoria Álvarez, davant la policia espanyola (Udef) i del mateix magistrat.

Uns 32,4 milions

Després d'un any i escaig d'investigació, el magistrat del jutjat central d'instrucció 5 de Madrid exposa que Pujol i Gironès, amb les seves cinc empreses, han mogut 32.407.658 euros en un total de 118 moviments de divises, des del 2004 fins al 2012, amb sortides de diners a tretze països, alguns d'ells paradisos fiscals, com ara les illes Caiman i Liechtenstein. A més, s'han sol·licitat moviments d'operacions superiors a 3.000 euros a diferents bancs on els dos imputats tenen comptes: el BBVA, Banco Mediolanum, La Caixa, Banco de Santander, Banesto, el Banque Privée Edmond de Rothschild de Europe i Crèdit Suisse. Fins i tot, el jutge ha fet investigar a la policia on i quan va comprar Pujol Ferrusola sis cotxes de luxe, entre ells dos Porsche i un Jaguar.

A més dels comptes, Ruz va encarregar a la policia de prendre declaració als caps de disset empreses (vegeu gràfic) perquè aclarissin la feina feta per alguna de les empreses de Jordi Pujol Ferrusola. En aquesta darrera interlocutòria, el jutge Ruz també accepta la petició de la fiscalia perquè Hisenda investigui l'empresa Juandro SL en relació amb les dades aportades pel Grup Isolux. Finalment, cita a declarar com a testimoni Cristina de Fracisco, exsòcia de Gironès, el 16 de setembre.

Dos solars venuts a Palamós

Entre les operacions immobiliàries investigades per l'Audiencia Nacional a la parella Pujol-Gironès, es destaca la venda de dues finques rústiques situades al Pla de la Nau, a Palamós, el juliol del 2006 per 4, 8 milions d'euros, quan el seu valor cadastral conjunt era de 902 euros fins a l'any 2010. S'indica que en aquell any les dues finques van ser requalificades com a urbanes, sent el seu valor cadastral actual de 139.000 euros, i figura com a adquirent de les finques PromoPalamos SL. Pujol també ha hagut d'informar de les seves inversions a Mèxic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia