Política

Camí obert per a Catalunya

Els experts destaquen que el sí d'Escòcia beneficiaria Catalunya perquè la UE s'hauria de mullar sobre la incorporació de nous estats

La celebració del referèndum també demostra les diferències “flagrants” entre el Regne Unit i l'Estat espanyol

La victòria del no, per contra, tindria pocs efectes nocius per al procés català

Tambéalerten, però, que el sí escocès pot fer que alguns estats tinguin por
i donin suport a Espanya

La celebració del referèndum d'Escòcia coincideix amb una setmana decisiva i històrica per a Catalunya. Just l'endemà que els escocesos votin, el Parlament català aprovarà la llei de consultes, que ha de ser el marc legal que empari la consulta del 9 de novembre. Tot seguit, el president de la Generalitat, Artur Mas, signarà el decret de convocatòria i s'iniciaran els passos cap al 9-N, encara que, en el cas català, no és gens clar que es pugui celebrar, perquè l'Estat espanyol, a diferència del Regne Unit, s'oposa frontalment al fet que els ciutadans puguin decidir el seu futur. Són, per tant, dos processos paral·lels i també diferents. Però es retroalimenten? Com afectarà la celebració i el resultat del referèndum de dijous vinent a Escòcia en tot el procés català?

Diversos politòlegs consultats per aquest diari destaquen la importància que tindria el sí d'Escòcia per a Catalunya, perquè la UE s'hauria de mullar sobre un supòsit nou i que no està regulat: la secessió interna. És a dir, un nou estat independent que se separa d'un membre de la UE. “Serà un precedent i veurem com Escòcia encaixa dins de la Unió Europea, perquè és impensable que en quedi fora”, subratlla el catedràtic de ciència política, Ferran Requejo. Per tant, es crearia un nou mecanisme legal, que l'estat català independent podria aprofitar. “El full de ruta escocès serà una pista per a Catalunya”, vaticina el politòleg Edgar Rovira, que alerta, però, que si guanyés el no es podria produir l'efecte contrari: “Quedaríem sols en l'àmbit internacional.”

El també politòleg Xavier Solano té una opinió semblant –“és molt important que s'obri el debat sobre l'ampliació europea”, remarca–, però avisa que els dos casos són força diferents. A Catalunya, les reivindicacions més significatives han sorgit dels ciutadans, i les grans manifestacions dels últims anys han anat fent variar el rumb del govern –“un procés de baix a dalt”, matisa–, mentre que a Escòcia ha estat el “lideratge polític” d'Alex Salmond el que ha acabat convencent el poble.

Un Salmond que, des que ha engegat el procés cap al referèndum, mai no ha volgut prendre posició sobre Catalunya, perquè tem que l'Estat espanyol pugui vetar l'ingrés d'Escòcia a la UE –durant la Diada va tornar a evitar les comparacions amb Catalunya–. Abans, però, que Salmond aconseguís la majoria absoluta, sí que havia fet visites oficials a Catalunya com a primer ministre i havia donat suport al moviment independentista català i a partits com Esquerra.

El consultor polític Pau Canaleta també s'apunta a la tesi dels efectes positius del sí cap a Catalunya, perquè el procés “s'accelerarà”, però avisa que hi pot haver un efecte bumerang. Si Escòcia és independent, alguns estats com ara Alemanya, França i el Regne Unit es posaran en alerta per evitar que hi hagi nous casos de secessió a les seves fronteres i dins d'Europa, i és possible que estrenyin més llaços amb l'Estat espanyol i Rajoy per impedir que Catalunya sigui independent.

La democràcia

Al marge dels efectes del sí, la simple convocatòria electoral escocesa també beneficia Catalunya i demostra als ulls del món les diferències “flagrants” entre el Regne Unit i l'Estat espanyol: “Els arguments espanyols costen d'explicar. No s'entén com pot ser que es negui a donar resposta a una posició democràtica”, destaca el politòleg d'IN3-UOC Ivan Serrano, que la setmana vinent viatjarà fins a Escòcia per analitzar in situ la votació. “Només el fet que se celebri el referèndum a Escòcia ja és molt important per a nosaltres. És un exemple d'aprofundiment democràtic”, hi afegeix Requejo, mentre que Canaleta remarca que Escòcia ajudarà a normalitzar el concepte de referèndum, que ja no es veurà com un mecanisme que només s'implanta en zones amb conflictes bèl·lics o molt llunyanes, com ara el Quebec.

Poca influència del no

A hores d'ara, les enquestes escoceses estan molt ajustades i auguren un empat tècnic. És per aquest motiu que els líders del sí i del no estan fent una campanya molt agressiva per dirigir-se a la borsa d'indecisos, que podria acabar decantant la balança cap a un cantó o cap a l'altre. Una situació que semblava impensable fa mesos, quan el no tenia un avantatge clar.

Si finalment els escocesos decideixen continuar lligats al Regne Unit, hi haurà conseqüències negatives per a Catalunya? Els experts mantenen que no, que el procés català no es veuria gaire influït per aquest panorama. “Bona part dels escocesos se senten còmodes dins del Regne Unit, mentre que a Catalunya és ben al contrari. Per tant, encara que guanyi el no, a Catalunya el panorama serà el mateix”, assenyala Solano. En aquest mateix sentit, Canaleta subratlla que molta gent tenia coll avall, mesos enrere, que el no guanyaria de molt i, per tant, si s'acaba complint aquest pronòstic, es veuria com un fet normal. Serrano també exposa una tesi semblant i recorda, per exemple, que la pèrdua del referèndum del Quebec l'any 1995 no va desanimar l'SNP a continuar el seu camí cap a la secessió.

Catalunya, per tant, podria continuar el seu embat amb normalitat, tot i que, evidentment, els unionistes espanyols sortirien amb la moral reforçada.

L'aposta de Mas
El president de la Generalitat, Artur Mas, també ha assegurat aquesta setmana en una entrevista al rotatiu britànic ‘Financial Times' que una Escòcia independent afavoriria els interessos de Catalunya perquè s'obriria el debat sobre el reconeixement internacional i la continuïtat a la Unió Europea. Uns passos que després Catalunya podria seguir.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.