Política

El discurs de Mas, en cinc frases

El president omple la seva intervenció de xifres i projectes per demostrar que el govern no treballa només pel 9-N

Insisteix que la situació de Catalunya a l'Estat està en una “via morta”

Evita referir-se a l'expresident, però reitera el seu compromís contra la corrupció

El president insisteix que no es pot retallar mési qualifica d'injust el límit de dèficit fixat per l'Estat
Artur Mas expressa el seu desigd'esgotar la legislatura fins al 2016
“si es pot”

Artur Mas va optar per un to defensiu a l'hora de redactar el discurs amb què ahir a la tarda va obrir el seu quart debat de política general com a president de la Generalitat. El cap de l'executiu va dedicar la major part de la seva intervenció a repassar la recuperació que Catalunya està experimentant en un context advers i marcat per la mala salut de les finances de la Generalitat, i a desgranar els més de setanta projectes que el govern català té en tots els àmbits de l'administració. L'objectiu, declarat en l'inici del discurs, era demostrar amb xifres i arguments que el seu govern no treballa només per la consulta, com li diuen des de Madrid i com segurament tornarà a sentir avui a l'hemicicle. El president, que en la part final de la intervenció va parlar del 9-N i va situar la separació d'Espanya com l'única possibilitat de futur per a Catalunya, va evitar referir-se explícitament al cas Pujol, però va subratllar el seu compromís en la lluita a favor de la transparència i en contra de la corrupció. Encapçalats per cinc frases, aquests són els aspectes més destacats del discurs.

“Catalunya no se n'ha sortit, però comença a fer-ho”

El president de la Generalitat va recordar que, per primer cop en set anys, Catalunya ha passat de la recessió al creixement. Entre les dades que va facilitar, destaquen la reducció de l'atur, l'avenç de la internacionalització –el 35% de les empreses de tot l'Estat que exporten regularment són catalanes–, el creixement continu de la inversió estrangera i el turisme, que continua augmentant. Els indicadors econòmics coincideixen, va apuntar, amb una millora dels indicadors de satisfacció dels ciutadans en aspectes com ara la sanitat i la seguretat i en l'obtenció dels primers fruits en matèria educativa i en la lluita contra la pobresa. Mas va subratllar que Catalunya està superant la crisi en un escenari absolutament advers i marcat per les polítiques d'austeritat de la Unió Europea però, sobretot, per la determinació de l'Estat d'eliminar les autonomies “per convertir-les en entitats purament administratives”. “Ho estan fent de forma descarada: que se note el efecto y se note el cuidado”, va emfasitzar. “Si en aquestes condicions duríssimes Catalunya se'n comença a sortir, imagineu quin país podríem arribar a fer si no estiguéssim constantment condicionats per tots aquests elements que ens envolten”, va concloure.

“No hi ha marge per seguir reduint la despesa”

En aquest punt del discurs, el president va recordar els esforços fets per l'executiu per reduir la despesa de la Generalitat en un 20% –4.000 milions d'euros anuals– en els últims quatre anys i per retallar a més de la meitat el dèficit. Entre altres, es va referir a la paralització d'obres importants, a la venda de patrimoni i a la reducció d'alts càrrecs, càrrecs de confiança i personal eventual. I també a la retallada dels sous dels funcionaris, a la qual es va referir com la mesura “més dolorosa de totes”. El president, que va reiterar la voluntat de restituir la paga retirada als treballadors públics, va assegurar que malgrat els esforços la Generalitat no podrà complir els objectius de dèficit fixats des de Madrid, que va qualificar d'“injustos i arbitraris”. En aquest sentit, va recordar la negativa del govern espanyol a satisfer els deutes contrets amb la Generalitat, o a revisar l'actual sistema de finançament. “Ells, que tant apel·len al compliment de les lleis, les incompleixen sistemàticament”, va denunciar el president, que va recordar que alguns dels litigis que el seu executiu manté amb el de Mariano Rajoy en matèria econòmica són als tribunals.

“El país s'ha posat les piles”

“Hi ha ganes de fer coses, capacitat d'iniciativa, creativitat, talent i atractiu internacional pel país i per la seva capital, Barcelona. El teixit associatiu té força i capacitat de mobilització i els servidors públics, tant a escala local com nacional, estan fent bé la feina, malgrat que les seves condicions laborals no s'han pogut mantenir fins ara en els nivells d'anys anteriors.” Després d'atorgar tot el protagonisme de la recuperació a la societat catalana, Artur Mas va llistar les actuacions d'un govern que, segons va dir, “treballa a fons i té molts projectes que poden ajudar a posar les bases d'un país nou, i millor que l'actual”. Va anomenar tot un seguit de projectes de gairebé tots els àmbits, des de l'educació i les universitats fins a la justícia, passant per la sanitat i els serveis socials, la creació de la hisenda pròpia i l'acció exterior.

“Catalunya no s'ha cansat d'Espanya, sinó de l'Estat”

Artur Mas no va obviar la consulta. Li va dedicar tot el tram final d'un discurs en què va donar per fet que una part de la societat catalana es va sentir expulsada de l'Estat espanyol per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut l'any 2010. “Ens trobem en una via morta que no porta enlloc”, va resumir. Va criticar l'immobilisme del govern de Madrid, al qual va acusar de no haver adoptat cap iniciativa política més enllà de la de dir que no a tot: “No a l'Estatut, no al pacte fiscal i no a la consulta.” Per tot plegat, el president de la Generalitat va situar el 9-N com una cita indispensable i un “repte democràtic” per a l'Estat que, en el cas d'autoritzar la votació, “apareixeria com un país d'alta qualitat democràtica, tolerant [...] Quants espanyols no voldrien un Estat així?” Mas va insistir en la seva determinació de convocar i celebrar la consulta “en base a la llei que el Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat ajustada a l'Estatut i a la Constitució”, i d'organitzar-la “d'acord amb la llei de consultes i el decret de convocatòria”. El president també va expressar el seu desig d'esgotar la legislatura “si es pot”. “I dic si es pot perquè el futur no és només a les meves mans, sinó a les de tots.” Pel que fa al futur més immediat de les relacions entre els executius català i espanyol, Mas va evitar parlar del famós “xoc de trens” però va utilitzar un altre exemple ferroviari per il·lustrar fins a quin punt la falta de relació entre els dos governs és evident: “Perquè hi hagi xoc, els dos trens han d'anar per la mateixa via i en direcció contrària. [...] En el fons, no hi ha xoc de trens, sinó allunyament de trens.”

“Reafirmo el compromís contra la corrupció”

“En els últims mesos hem impulsat les 51 mesures que vaig proposar fa una mica més d'un any en matèria de transparència i regeneració democràtica, fruit del diàleg amb les principals institucions del país. Des d'aleshores s'han conegut nous casos d'irregularitats i de possible corrupció al nostre país. Igual que aleshores, segueixo reafirmant el compromís inequívoc del govern per eradicar la corrupció i instaurar les bones pràctiques en el conjunt de Catalunya i en particular en les seves institucions públiques.” Aquestes paraules, juntament amb un incís incorporat a última hora al final del discurs, van ser les úniques referències directes que va fer el president Artur Mas a la lluita contra la corrupció i, molt implícitament, al cas Pujol, que previsiblement avui ocuparà una part de les intervencions dels partits de l'oposició.

Catalunya, govern i Generalitat
‘Catalunya' (336 vegades), ‘govern' (318) i ‘Generalitat' (259) van ser les paraules més utilitzades pel president català en el seu discurs, que va durar una hora i catorze minuts. El mot ‘estat' va aparèixer en 277 ocasions i va ser el cinquè més utilitzar, per darrere de ‘llei' (297).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia