Política

Tricentenari

La princesa alemanya

Una ‘reina dels catalans' en l'oblit

Publiquen un llibre per reivindicar la figura d'Elisabet Cristina de Brunsvic, que va ser esposa de l'arxiduc Carles d'Àustria

L'obra se centra en l'estada que va fer a Mataró el juliol del 1708, un fet que va marcar la ciutat

Governadora i capitana general del Principat del 1711 al 1713, com a representant principal de la cort de Carles d'Àustria en els moments més convulsos de la Guerra de Successió. Reina de gran cultura i dotada d'una destacada capacitat per a la diplomàcia, però també una jove de setze anys que va trepitjar Catalunya per primer cop el juliol del 1708, quan va baixar del vaixell a Mataró com a parada prèvia abans de casar-se amb Carles d'Àustria, a Barcelona. El periodista mataroní Xavier Amat ha recuperat de l'oblit la figura d'Elisabet Cristina de Brunsvic prenent com a fil conductor la seva estada a la capital del Maresme i per la qual la ciutat va llençar materialment la casa per la finestra. El volum, editat per l'Abadia de Montserrat i amb el suport de l'Ajuntament de Mataró, obre les portes a descobrir la influència d'un personatge decantat per la història, però que segons les cròniques de l'època superava amb escreix la capacitat política del seu marit. A mode de dietari, Amat recull de forma exhaustiva els fets de l'estada de l'arxiduquessa, i de vegades posa en dubte episodis que la tradició popular ja donava per vàlids, com ara que la jove va patir un atac dels mosquits la primera nit a Mataró. “El text recull les cròniques i les anècdotes, algunes de les quals s'han popularitzat, però jo no n'he trobat constància escrita”, precisa. L'obra, destaca l'autor, és un magnífic pretext per voler saber més del personatge. “Té tots els elements per fer-ne una gran pel·lícula”, defensa. Per Amat, a més, ja és hora que el nom d'Elisabet Cristina de Brunsvic ocupi el lloc que li ha estat discutit fins ara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia