Política

La comissió d'investigació sobre Pujol, en punt mort

La majoria dels partits encara no han proposat els diputats que l'han d'integrar i tampoc n'han acordat la presidència

La CUP s'ofereix a dirigir-la i ja té el suport de CiU, ERC i ICV per fer-ho

La urgència, la setmana passada, a aprovar la comissió d'investigació sobre el cas Pujol i el frau fiscal no s'ha traduït a hores d'ara en una proposta formal de constitució. Durant la junta de portaveus celebrada ahir a la cambra catalana, cap dels partits va presentar el noms dels diputats respectius que l'han d'integrar. Tampoc es va presentar cap proposició consensuada sobre el partit que l'hauria de presidir. De fet, cap portaveu va fer referència al tema, malgrat que formava part de les qüestions pendents que s'havien de tractar en la junta de portaveus, després que la comissió fos aprovada la setmana passada en sessió plenària. Així ho va recordar la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, a l'hora d'abordar l'ordre del dia de la reunió. Els portaveus, però, van admetre que tampoc s'havien reunit amb anterioritat per buscar un consens previ.

Un cop acabada la trobada, el portaveu de la CUP, David Fernàndez, va confirmar que el seu grup es proposaria per encapçalar la comissió d'investigació. De fet, aquest és l'únic partit que no ha presidit cap de les comissions d'investigació que s'han creat en aquesta legislatura. L'ultim grup d'investigació, sobre Spanair, es va crear al juliol i la presidència va ser per a C's, amb l'acord de la resta de grups. Ahir els de Rivera també es van oferir a presidir la de Pujol.

Finalment, va ser el grup d'ICV el primer a registrar, ja a la tarda, el nom dels diputats que representarien la formació: Marc Vidal i Joan Mena. La portaveu Dolors Camats també va avançar que el grup no s'oposarà que sigui la CUP qui presideixi la comissió. ERC també va donar suport a la iniciativa de Fernàndez, que, seguidament, rebia un nou sí de les files de CIU gràcies a l'acord per alternar entre tots els partits les presidències d'aquests òrgans parlamentaris.

La constitució de la comissió sobre el cas Pujol es podria produir la setmana que ve si es convoqués una junta extraordinària. No obstant això, el desplegament del 9-N i la possibilitat que el procés sobiranista s'acabi desencallant amb unes eleccions anticipades no permeten albirar un horitzó clar perquè la comissió pugui arrencar aquesta legislatura, ja que, en cas que s'avancin els comicis, tota la feina feta dins de la comissió fins a la data decauria. A aquest escenari es va referir el portaveu del PSC, Maurici Lucena, tot i que es va mostrar optimista que en els pròxims dies els partits es posin a treballar.

LES FRASES

No sabíem l'interès de C's a presidir la comissió, però creiem que la CUP ordenaria millor la investigació
ç
Marta Rovira
portaveu d'erc
Ja hem proposat els nostres diputats i no ens oposarem que sigui la CUP qui la presideixi
Dolors Camats
portaveu d'ICV
Li pertoca a la CUP i, per tant, nosaltres no hi posarem cap tipus d'inconvenient
Jordi Turull
portaveu de ciu
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia