Política

Mas manté el plet pel 9-N impulsant les juntes electorals

El president signa un altre decret tot i la suspensió del TC i es constitueixen les anomenades comissions de seguiment per al 9-N

Avisa que el país s'ha d'acostumar a governar “la incertesa”

El president de la Generalitat, Artur Mas, va signar un altre decret per al 9-N: el del nomenament de les comissions de seguiment, equivalents a les juntes electorals territorials, que ahir mateix van entrar en funcionament. És el segon decret rubricat per Mas des que el Tribunal Constitucional va suspendre la llei de consultes i la convocatòria de la votació, i és indispensable perquè es pugui fer la consulta. El govern ha flexibilitzat tots els terminis del calendari electoral per intentar esquivar el vet de l'Estat i ja no assegura cap data del dispositiu com a fixa, excepte la del 9-N. En una conferència a l'Ateneu Barcelonès, Mas advertia que el país s'ha d'acostumar a governar “la incertesa”, que no “en la incertesa”, mentre duri el procés, farcit d'interrogants. L'executiu manté contactes permanents amb ERC, ICV-EUiA i la CUP. En la cimera del govern i els partits sobiranistes de divendres es va acordar formar un grup coordinador de la consulta per seguir-ne el desenvolupament, segons va revelar la CUP.

El DOGC va publicar ahir el nomenament dels membres de les comissions de seguiment. Es tracta de set comissions que abracen els àmbits de les delegacions territorials del govern de la Generalitat i estan situades als mateixos edificis governamentals. El decret arriba després que diumenge en va designar els noms la comissió de control (la junta electoral central), a partir de les propostes del Consell de l'Advocacia Catalana, el Col·legi de Politòlegs de Catalunya, el Consell de Governs Locals i el mateix govern. Segons la llei de consultes, han de ser “juristes i politòlegs de reconegut prestigi”. No és, però, un desplegament legislatiu senzill. El govern espanyol va impugnar dilluns al TC la comissió de control perquè considera que Mas se salta la suspensió del marc català del 9-N. Com en aquest últim decret, el publicat ahir inclou una clàusula de salvaguarda jurídica que en supedita l'entrada en vigor “als efectes de la vigència corresponent”.

El govern ja va flexibilitzar dilluns els terminis del dispositiu del 9-N que caducaven. Ara es poden tramitar a qualsevol registre de la Generalitat sense data límit. Això inclou la sol·licitud de vot dels immigrants, la de persones amb problemes de mobilitat o els catalans residents a l'estranger. L'executiu també ha ampliat els marges perquè els ajuntaments designin un funcionari que faci de coordinador local de la consulta i confirmi els locals de votació. Estava previst que diumenge vinent, d'acord amb el decret de convocatòria, es publiqués la llista d'espais de votació definitius.

Però el conseller de la Presidència, Francesc Homs, van insinuar que la data també es podria ajornar i va descartar per ara l'aprovació d'un altre decret per actualitzar els terminis. La raó: han de “sortejar” les dificultats que van sorgint. Garanteixen, tanmateix, que la consulta “és viable i es farà”. ERC també assegura que “tira endavant”. ICV-EUiA descriu l'escenari amb més prudència. “No volem enganyar de l'extrema dificultat de tots els passos que s'estan prenent”, va advertir Dolors Camats. Mas va remarcar que, malgrat els condicionants que la compliquen, la unitat “en els moments clau s'ha mantingut”.

LES FRASES

El consens polític és delicat, sobretot quan s'ha de barrejar amb processos electorals com els que tindrem l'any que ve
Les dificultats objectives són molt grans. Estem en un terreny desconegut. És difícil donar seguretats absolutes
Hem d'exercir la nostra majoria d'edat política. Quan tens un pare autoritari i intolerant [...] tens més ganes d'exercir-la
Fins ara crec poder dir que aquest consens en els moments clau s'ha mantingut
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

La CUP demana que ERC entri al govern

La CUP va demanar ahir públicament a ERC que entri al govern per garantir que el 9-N es podrà votar. El diputat Quim Arrufat va assegurar que el seu partit ja va fer aquesta proposta durant la cimera de partits de divendres i va instar Artur Mas a substituir els membres del govern i alts càrrecs que no estiguin disposats a aplicar els acords assumits per tirar endavant la convocatòria. “Si vol garantir el 9-N i no generar suspicàcies, que ho faci amb ERC al costat”, va sentenciar Arrufat, que en canvi considera que l'entrada de la CUP no seria tan “rellevant”. ERC va reiterar la seva predisposició a ser-hi per “blindar” la votació. El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va insistir (com ja va dir Mas a Junqueras en el debat de política general) que la consulta ja està blindada, un extrem que també va subratllar el coordinador general de CDC, Josep Rull, al vespre en una entrevista a El Punt Avui TV.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia