Política

Obstacles a la llista de país

CDC i ERC divergeixen sobre com arribar a la independència

Els republicans no volen el president com a cap de llista

ICV-EUiA i la CUP es desmarquen de la proposta de l'ANC i Òmnium

Encallats i enrocats. La llista de país que volen impulsar l'ANC i Òmnium per aconseguir la independència, amb la participació dels partits i representants de la societat civil, encara és força verda. CDC i ERC divergeixen sobre com arribar a ser un estat independent i sobre qui ha de ser el cap de llista, mentre que ICV-EUiA i la CUP se'n desmarquen. Els nacionalistes són partidaris d'una transició negociada amb l'Estat i “rigorosa”, però els republicans, que recelen d'Artur Mas com a candidat, aposten per una declaració unilateral d'independència (DUI) immediata. Diumenge les dues entitats sobiranistes donaran més detalls sobre el seu pla, que ahir va avançar aquest diari, i per aquest motiu estan intensificant les reunions amb tots els actors implicats per intentar arribar a un consens.

CDC ha estat la primera formació que s'ha apuntat a la iniciativa de l'ANC i Òmnium, bàsicament perquè encaixa amb el que ja va proposar el president de la Generalitat, Artur Mas, quan va presentar l'alternativa al 9-N i va recordar que el veritable embat serien unes eleccions plebiscitàries amb caràcter referendari. El coordinador general de CDC, Josep Rull, va remarcar ahir que primer cal centrar els esforços en el procés participatiu del 9-N, però sempre amb la mirada posada en el pròxim estadi, els comicis. En aquest sentit, va subratllar que s'havia d'articular una llista de país, la “candidatura del sí-sí”, amb un únic punt programàtic per defensar un estat independent.

Segons Convergència, per assolir la independència cal un full de ruta “seriós” i sense elements “exprés”, que passaria per una negociació prèvia amb l'Estat espanyol, la comunitat internacional i preparar les estructures necessàries. Per tant, tota una sèrie de passos previs abans de la DUI. Rull va posar com a exemple Escòcia, que es va marcar un termini de divuit mesos abans de ser independent si hagués guanyat el sí al referèndum. “Declarar la independència és molt fàcil, aconseguir-la és el que és realment complicat”, va reblar.

Un altre aspecte nuclear en les negociacions és que CDC manté que Artur Mas és un “actiu important” del procés i el veu com a cap de llista. “S'han d'aprofitar els millors elements”, va emfatitzar Rull. Enmig d'aquest panorama CDC va instar ERC a asseure's i parlar de les condicions de la candidatura unitària.

Panorama contrari

Els republicans interpreten aquest escenari d'una manera radicalment oposada. Per començar, Oriol Junqueras defensa que les eleccions s'han de fer com més aviat millor, fins i tot, abans que s'acabi l'any, i un cop constituït el Parlament, tot seguit s'ha de declarar la independència. Així doncs, cap mena de negociació. “I ara hem de perdre més el temps amb l'Estat espanyol?”, es pregunten irònicament els republicans. Aquest és el primer punt de fricció amb CDC, però després hi ha la qüestió del candidat, que no és mínima. Els republicans no volen que Mas encapçali la llista. “Ja ens ha enganyat dos cops. Primer amb l'Estatut i ara amb la consulta del 9 de novembre”, es queixava ahir un alt dirigent. Un símptoma més que les relacions entre Mas i Junqueras, abans gairebé idíl·liques, s'han esquerdat en mil trossets.

Per la seva banda, la CUP ja va deixar clar dies enrere que no formaria part d'aquest tipus d'iniciatives en què hi ha “projectes de país oposats”. Els diputats de l'esquerra independentista es fixen, de moment, en la batalla del 9-N i ahir David Fernàndez es va trobar per separat amb Mas, Junqueras i Joan Herrera per insistir en les onze garanties que planteja per al 9-N, entre les quals destaquen la creació d'un òrgan de partits per controlar la votació o no acatar cap més suspensió per part del TC.

El quart protagonista del bloc pro consulta, ICV, també desestima l'oferta d'anar plegats, encara que ho proposin l'ANC i Òmnium. En les eleccions europees, els ecosocialistes van ser els primers d'aixecar-se de la taula quan l'Assemblea va reunir les organitzacions polítiques per acordar un punt comú sobre el 9-N. Els de Joan Herrera consideraven que el programa s'havia de consensuar amb les bases del partit i sense imposicions, però en el fons també hi tornava a haver l'animadversió de fer-se una foto amb CiU, “el partit de les retallades”.

Un trencament amb Unió?

Josep Rull va insistir ahir que hi ha “espai” i “marge” suficient per encabir Unió en la candidatura de país, perquè ha de ser “al màxim d'àmplia i transversal”. Però és obvi que, a hores d'ara, UDC està bastant lluny d'aquesta aliança electoral i el trencament amb CDC sembla més que probable. Per començar Rull va subratllar que seria la candidatura del sí i sí, i Unió defensa el sí a la primera pregunta i la llibertat de vot en la segona, i després hi ha la problemàtica més important: la de la independència. CDC advoca per aquesta via, mentre que UDC rebutja la DUI. A més, els socialcristians condicionen el suport al president Artur Mas al respecte de la legalitat. Tot i aquesta tensió, fonts de CDC recordaven ahir que tenen molt clar el camí a seguir en els pròxims mesos i que UDC haurà de decidir si vol continuar amb ells o anar per separat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia