Política

Junqueras i tots els diputats d'ERC, voluntaris per al 9-N

Els republicans ja van assegurar que donarien suport a la nova consulta, però també recorden a Mas que no aprovaran els comptes

Rull reitera que sense llista unitària no hi haurà plebiscitàries

Tot i el greu malestar que causa dins d'ERC el pla alternatiu per al 9-N, Oriol Junqueras va assegurar que ajudarien en el que poguessin el govern en aquesta nova consulta. Ahir, els republicans van passar de les paraules als fets i van fer un gest d'acostament a l'executiu en un moment en què les relacions estan molt tenses. Junqueras i Marta Rovira i tots els càrrecs parlamentaris del partit –diputats al Parlament, al Congrés, al Senat i a Brussel·les– es van fer voluntaris per al 9-N. Ahir era el primer dia que s'obrien les inscripcions i, en només cinc hores, ja es va arribar als 5.220 apuntats.

Abans de fer aquest pas, Junqueras, però, havia alertat Artur Mas que el pacte d'estabilitat estava gairebé enterrat: “L'any passat ja vam dir que els del 2014 serien els últims comptes autonòmics que aprovaríem”, va ressaltar el líder d'ERC, que va tornar a apressar el president perquè convoqués eleccions amb caràcter urgent. “No perdem més el temps, eleccions i independència”, va afirmar en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què va atribuir la seva negativa a aprovar els comptes del govern al fet que “com a autonomia, això és ingovernable”. “Si l'any que ve continuem igual, Déu no ho vulgui i tant de bo el poble de Catalunya no ho permeti, faltarien 5.000 milions més per quadrar el pressupost i això és impossible i suposa, a més, allargar el patiment de molta gent”, hi va afegir el republicà, que es va arribar a emocionar quan, preguntat sobre la possibilitat d'una llista unitària, va afirmar “sisplau, fem-ho d'una vegada [exercir la independència]. Ho demano amb l'esperança i l'angoixa de qui sap que perdre més el temps no és bo”.

Tot i que no va rebutjar explícitament l'opció de la candidatura de país que defensa el president de la Generalitat, el líder d'ERC va subratllar que “la construcció d'unitats que no serveixen per resoldre els problemes ja l'hem viscuda molts cops”. En aquest sentit, es va mostrar més partidari de “recompondre les confiances en l'exercici de la independència”, un objectiu segons va dir que “és compartit per la majoria del país, que s'ha mirat al mirall i ha entès que és l'única sortida”. Pel que fa als terminis, va admetre que personalment “hauria volgut proclamar la independència amb les majories actuals del Parlament; malauradament no tothom hi va estar d'acord, tant de bo ara sigui ràpid; dos mesos millor que dos i mig”. Junqueras va insistir en la necessitat d'una convocatòria electoral i d'un resultat contundent perquè, segons va recordar, “quan era al Parlament Europeu els meus companys em deien que ens calia un mandat democràtic, i ara només el podem tenir si votem”.

Avís de CDC

El discurs del líder d'ERC va trobar una rèplica immediata en el coordinador general de CDC, Josep Rull, que considera que arribar a un acord amb els republicans per articular una llista unitària “serà relativament senzill, perquè compartim l'objectiu”, però va advertir, en la línia del que va afirmar Artur Mas, que, sense aquest acord, no hi haurà l'avançament electoral que tant anhela ERC. Rull va insistir que CDC aposta per una candidatura sense sigles de partits “que no seria per governar junts, sinó per afrontar junts l'objectiu de la independència”

Per la seva part, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va plantejar ahir a ERC, el PSC i la CUP la possibilitat de fer un “pressupost alternatiu” al plantejat pel govern de CiU. “Explorem la possibilitat de dissenyar uns comptes diferents, que vagin per la via d'una fiscalitat més justa a la que fins ara han presentat els pressupostos de la Generalitat”, va assenyalar Camats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia