Política

Deu respostes sobre el nou 9-N

El govern ja disposa d'una quarta part dels 20.000 voluntaris que necessita

Els ciutadans hauran de votar al municipi que apareix en el seu DNI

Només falten 22 dies per al nou 9-N, l'alternativa que planteja el govern perquè aquell dia es pugui votar. El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha deixat clar que el 9-N serà una consulta anticipada, perquè la definitiva han de ser unes eleccions plebiscitàries posteriors amb una llista unitària que defensi un estat independent. Tot i això, manté que és molt important que aquest primer procés es faci bé i que hi hagi una elevada participació. El canvi de format del 9-N, que els partits de l'oposició no veuen amb bons ulls, ha comportat diverses modificacions que els ciutadans hauran de tenir en compte a l'hora de poder participar-hi. Una de les primeres diferències és que es tracta d'un procés participatiu basat en els articles de la llei de consultes que no han estat impugnats i en les competències estatutàries. Per tant, el decret que va signar Mas ja no és vàlid.

1

Qui podrà votar?

Tots els majors de 16 anys, catalans i estrangers, que tinguin en el seu DNI o targeta d'identitat d'estranger (TIE) una adreça d'un municipi a Catalunya. D'aquesta manera, s'amplia el ventall en comparació de l'antiga consulta, en què s'exigia als immigrants comunitaris un any de residència i als extracomunitaris, tres. En el vell 9-N, que basava les seves dades en l'Idescat, tampoc no hi podien participar aquells catalans que vivien a l'Estat espanyol. Ara sí que ho podran fer, sempre que en el DNI hi hagi una adreça de Catalunya. Els residents a l'exterior també podran votar el 9-N, i una de les possibilitats, al marge de la ja explicada del DNI, és que s'hagin inscrit en el registre que es va obrir fa uns quants mesos. Llavors se'n van apuntar 2.547, segons les dades que va aportar Governació. Una tercera opció que tenen és presentar el certificat del padró d'espanyols residents a l'exterior (PERE) i que hi consti com a darrera residència una població catalana.

En tots aquests casos, cal complir una condició indispensable: el DNI ha d'estar vigent i no és vàlid el resguard perquè no hi apareix la fotografia. S'haurà de presentar el dia de la votació, igual que el TIE dels estrangers, que també hauran de portar el passaport corresponent.

2

Què he de fer per votar?

Tothom, absolutament tothom, s'haurà d'inscriure en el mateix col·legi electoral abans de votar. Es farà el mateix dia. Els participants hauran de signar un document en què donaran autorització a la Generalitat per fer servir les seves dades, que s'introduiran en un registre informàtic. Per tant, abans del 9-N, no hi haurà cap mena de cens. D'aquesta manera, es pretén evitar que hi hagi problemes legals com podia passar amb la consulta plantejada anteriorment, que estava vetada pel Tribunal Constitucional. En aquell cas es podia infringir la llei de protecció de dades si l'executiu publicava noms i cognoms dels ciutadans.

3

On podré votar?

El govern habilitarà més de 600 punts de votació arreu de Catalunya amb prop de 6.000 meses. Els locals, per evitar conflictes, són propietat de la Generalitat i la immensa majoria són instituts. Els ciutadans hauran de votar al municipi que aparegui en el seu DNI, encara que estiguin empadronats en un altre lloc. La setmana vinent, a través del web i el 012, els interessats podran saber a quin lloc exacte hauran d'anar.

Els catalans a l'exterior podran votar en catorze llocs de diversos països.

4

I si no puc votar al meu municipi?

En la nova consulta hi haurà més de 250 poblacions on no s'instal·laran col·legis, a diferència de l'antic model, en què es podia votar als 947 municipis –llavors hi havia previstos 2.718 locals i 8.130 meses electorals–. Aquests ciutadans s'hauran de desplaçar a la població més propera on hi hagi institut i el govern està estudiant diverses opcions per facilitar-ho. Una d'aquestes opcions és que els ajuntaments, en col·laboració amb entitats municipalistes, posin autocars a disposició dels seus veïns. Tampoc no es descarta que, en uns quants pobles, es condicioni algun edifici municipal. A hores d'ara Governació n'està ultimant els detalls.

5

Hi haurà vot anticipat?

No. Com que no hi ha cens previ, no es podrà votar abans del 9-N.

6

I si el 9-N sóc fora?

A partir del 10 de novembre, s'obrirà un període de quinze dies per a tots aquells que no hagin pogut votar el 9-N per motius excepcionals com ara perquè eren fora del país en un viatge programat des de fa temps o perquè estaven hospitalitzats. En tot cas, s'haurà de presentar el justificant i es podrà votar a les set delegacions que té la Generalitat arreu del país: Barcelona, Manresa, Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa i Tremp. Fonts del govern asseguren que no hi haurà un termini d'un mes per poder votar com han insinuat alguns partits. Així mateix, neguen que es pugui posar qualsevol proposta a l'urna com també assenyalava l'oposició. Seria un vot nul. Només valdran les paperetes.

7

Com em puc fer voluntari?

Ahir al migdia es va obrir el període d'inscripció per ser voluntari en la votació del 9-N. L'executiu calcula que en fan falta 20.000 i, en cinc hores, ja s'hi havien apuntat 5.220 persones, que tindran com a tasca ser membres de les meses, tot i que no cobraran. En cadascuna hi haurà tres persones i una en serà el president, com passa en els processos electorals. Els requisits són tenir, com a mínim, 16 anys; haver aconseguit el graduat escolar o un equivalent, i disposar d'un mòbil operatiu durant tota la jornada del 9-N. Els interessats han d'emplenar un formulari en el lloc web www.participa2014.cat , en què se'ls demanarà si tenen disponibilitat per fer de voluntari en una altra comarca que no sigui la seva. També hi haurà d'haver entre 3.000 i 3.500 funcionaris que vetllaran pel bon compliment de la votació i per donar validesa als resultats. Precisament un dels temors del govern amb l'antic 9-N era que es posava en risc els treballadors públics, tenint en compte que el TC havia anul·lat la cita electoral, però ara no hi pot haver represàlies, perquè els empleats es presenten com a voluntaris.

8

Quan hi haurà resultats?

Artur Mas ja va anunciar, quan va presentar aquest pla alternatiu del 9-N, que els resultats es faran públics l'endemà, el 10 de novembre. Tot i això, seran provisionals, perquè encara faltarà el vot dels ciutadans que no han pogut participar en el 9-N. Tot i que habitualment els resultats electorals se saben al cap de poques hores, aquest cop s'ha optat per la prudència. En el referèndum d'Escòcia també es van fer públics l'endemà, encara que els col·legis tancaven més tard, concretament a les deu de la nit, hora escocesa.

9

Rajoy podrà vetar el 9-N?

Ara per ara, aquesta pregunta no té resposta. El govern espanyol ja ha advertit que avaluarà la legalitat del nou 9-N i actuarà en conseqüència, però Mas s'ha curat en salut i no signarà cap decret com havia fet abans. Tampoc no donarà més detalls sobre l'ancoratge legal i, per tant, La Moncloa i el TC encara no saben què podran impugnar.

10

Quin paper
hi tindran els Mossos d'Esquadra?

El director general dels Mossos, Albert Batlle, va signar ahir una resolució que permetrà activar els agents per formar part d'un dispositiu de seguretat que es prepararà per als dies 8 i 9 de novembre. Aquest document és un tràmit administratiu imprescindible perquè Interior pugui dissenyar un dispositiu a gran escala, com passa en esdeveniments rellevants com ara la Diada o determinades cites esportives. Els sindicats dels Mossos consideren que aquest dispositiu és necessari, però van reclamar al govern que no instrumentalitzi la policia, mentre que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va recordar que els Mossos han de defensar els drets i les llibertats, però també la “legalitat”.

Pep Guardiola anirà a votar el 9 de novembre

L'entrenador del Bayern de Munic, Pep Guardiola, va assegurar ahir que té la intenció d'anar a votar el 9-N. “Si tinc temps, hi anirem. La situació és difícil, és una cosa que no s'ha fet mai”, va assenyalar en roda de premsa. Aquell cap de setmana, el Bayern juga el dissabte 8 de novembre, a dos quarts de quatre de la tarda, al camp de l'Eintracht de Frankfurt i, per tant, Guardiola no tindria problemes per poder-se desplaçar fins a Catalunya l'endemà.

D'altra banda, els secretaris de CCOO i la UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, respectivament, van demanar ahir al coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, que convoqui una reunió “d'urgència” per analitzar la nova situació creada després de l'anunci que la consulta del 9-N no se celebrarà tal com estava plantejada inicialment. En una carta dirigida a Rigol, els dos dirigents plantegen que la trobada també ha de servir per “cercar la màxima unitat de la societat al voltant de l'exercici democràtic del dret a decidir”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia