Política

Cerdanyola del Vallès Comercial i membre de la junta de l'ANC a Cerdanyola

Xavier Costa i Milà

“Calen entre dos i tres milions de vots en la consulta bis del 9-N”

Si a Xavier Costa li haguessin dit fa 7 o 8 anys que Catalunya estaria vivint una situació política com l'actual, ho hagués trobat una bogeria. Per això creu que val molt la pena arremangar-se bé en aquests moments perquè es tracta d'una oportunitat històrica difícilment repetible. Malgrat no haver militat mai en un partit, sempre ha estat un home compromès amb la política i la justícia social i se li nota per la passió i intel·ligència amb la qual s'expressa quan parla de política. “En aquests moments és la gent del carrer que està tirant del carro, fent la feina que cal fer. Evidentment, que el procés l'han d'acabar culminant els polítics, però és la gent qui ha d'empènyer. Farem el que sigui per anar transmetent el missatge de la independència als cercles més refractaris i per continuar amb tot el procés”, afirma.

Ens trobem al bar de l'Ateneu de Cerdanyola del Vallès, acompanyats per un amic seu, en Josep Maria Trias. Tots dos estan vinculats al nucli local de l'ANC a Cerdanyola, una de les localitats de l'anomenat cinturó roig del Vallès Occidental. Xavier Costa és membre de la junta directiva local i des del principi de l'associació treballa organitzant xerrades, activitats i visitant partits polítics i associacions, participant amb la gigaenquesta, entre d'altres, convençut que la independència s'ha de guanyar aplegant molts granets de sorra.

La conversa entre tots tres està més pròxima a la tertúlia política que a una entrevista. Inevitable parlar del gir que ha donat la consulta del 9-N. Costa la defineix com “la consulta bis”. “Estic totalment decebut amb el total dels partits polítics perquè no han estat a l'alçada. Crec que hauria estat millor anar directament a les plebiscitàries, aquest pas intermedi de la consulta bis no era necessari. Després si anem a les plebiscitàries, seria fabulós amb llista unitària, però no té perquè ser una condició sine quanum”, diu. Però ja que s'ha arribat fins aquí, Xavier Costa creu que és molt important anar a votar el 9-N per així poder forçar un acord per anar a les eleccions anticipades. La clau de l'èxit de la convocatòria ha de ser, diu, una participació molt alta: “Si voten 800.000 o 900.000 persones serà un fracàs, calen entre 2 o 3 milions de vots. Tres milions seria un gran èxit.”

A partir d'aquí, s'haurien d'anticipar eleccions, que és el que han demanat l'ANC i Òmnium Cultural, i si guanyen els partits per la independència, Costa defensa la DUI. “Vull pensar que ja fa temps que el govern està treballant en els possibles reconeixements internacionals. Les coses no poden passar automàticament. I és clar, tot això haurà d'obligar el govern espanyol a asseure's.”

El compromís ferm de Xavier Costa per la independència va començar el 2010, quan el TC va tombar el nou Estatut. “Em vaig trobar amb un amic que em va dir si volia participar en la manifestació de Brussel·les i aquí va començar tot.” Ha estat president de Cerdanyola Decideix, en què es va aconseguir un 14% de participació, un percentatge que va superar totes les expectatives. Era el principi d'un acceleració dels esdeveniments, que li provoca un cert vertigen però ara per ara està convençut que “el Tribunal Constitucional ens va fer un favor quan va tombar l'Estatut”.

Per Costa, la independència és una ocasió per fer tabula rasa i “no fer un calc de l'administració espanyola, la menys efectiva d'Europa”. “Necessitem un Estat al servei del ciutadà, que afermi l'Estat del benestar i allunyat dels poders fàctics que han dominat Espanya.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia