Política

L'Observatori de les Senyes d'Identitat valencià inclou entitats contràries a la unitat lingüística

El govern d'Alberto Fabra prepara una llei que permetrà a l'acientífica i secessionista Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) vigilar i revisar que cap subvenció es destine a “res que puga atemptar” contra les senyes d'identitat

Hi queden fora l'AVL, l'òrgan estatutari en matèria lingüística, i el Consell Valencià de Cultura

“No es tracta d'una llei lingüística ni una alternativa l'AVL, ni de repartir carnets de valenciania”, ha declarat el conseller de Governació

El conseller valencià de Governació, Luis Santamaría, ha presentat aquest divendres l'esborrany de la nova llei de senyes d'identitat. Santamaría ha exposat que, entre altres trets, la nova norma inclourà la creació d'un observatori que vigilarà i revisarà que cap subvenció es destine a “res que puga atemptar” contra les senyes d'identitat. A preguntes dels mitjans, el conseller ha explicat que en aquest observatori estarà present la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), entitat que nega la unitat de la llengua i aposta per una normativa contrària a la de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), òrgan de referència filològica per a la Generalitat valenciana i que accepta implícitament la unitat lingüística.

L'AVL estaria fora d'aquest observatori segons aquest “esborrany incipient” que ha presentat Santamaría. Així mateix, ha defés que “siga com vulga, es tracta d'una llei de consens i quan hàgem escoltat les conselleries s'ha de dur a terme una tramitació parlamentària i veurem què s'hi pot afegir”.

No sancionadora

L'Observatori tindrà una composició amb presència de la Generalitat valenciana, així com de membres d'entitats que representen les senyes d'identitat definides en la llei. Preguntat sobre si es preveu que el Consell Valencià de Cultura (CVC) hi estiga present, Santamaría ha dit que no es preveu. El conseller ha remarcat que no es tracta d'una llei “ni inquisitorial, ni prohibitòria, ni sancionadora” ni que s'haja fet en contra de l'AVL.

Recordem la polèmica que es va generar arran de la definició del nou Diccionari Normatiu de l'entitat en el qual accepta la unitat lingüística, definició que va alçar fortes crítiques en el govern d'Alberto Fabra.

Preguntat sobre aquesta definició, Luis Santamaría ha dit que la seua opinió personal “no és qualificada”, però que li resulta “contradictori que l'AVL no s'ajuste a la definició de l'Estatut”.

Definició de valencià

La nova llei defineix valencià com a “llengua pròpia i idioma oficial de la Comunitat Valenciana i principal senya d'identitat del poble valencià”. Preguntat per aquesta definició, el conseller ha remarcat que la definició no és de caràcter filològic sinó “una definició que s'ajusta a l'ordenament jurídic” i ha reconegut que l'Estatut preveu que siga l'AVL l'entitat que elabore la normativa lingüística. “No es tracta d'envair una competència estatutària ni en el cas de l'AVL ni en altres”, ha dit. Santamaría ha afegit que “no es tracta d'una llei lingüística” i ha lamentat que es plantege“com una llei des del punt de vista lingüístic” o “una alternativa a l'AVL” perquè el seu govern “respecta el que diuen les lleis”.

A preguntes dels mitjans, el conseller ha indicat que no es tracta d'una norma per a conéixer “els autèntics valencians”. “El PP no es dedica a expedir els carnets de valenciania, això ho fan grups minoritaris que es dediquen a dir qui és el bon valencià i el mal valencià . Nosaltres no volem formar part de projectes d'integració en què sí que treballen altres forces”, ha dit Santamaria en clara al·lusió a l'oposició.

Esborrany

L'avantprojecte comptarà amb cinc títols i 36 articles. El títol primer reconeix de manera genèrica les senyes d'identitat del poble valencià. Segons ha detallat el conseller aquestes són la llengua, el Segle d'Or, els reials monestirs de Santa Maria del Puig i Santa Maria de la Valldigna, els arxius de la Corona d'Aragó, el Nou d'Octubre com a festa del País Valencià, Furs i dret civils, béns declarats patrimoni immaterials, la música i els instruments tradicional, les societats musicals, el cant d'estil valencià, el folklore, els esports autòctons i tradicionals, les festes tradicionals, les festes taurines, les manifestacions religioses, la gastronomia i la indumentària típica de les diferents poblacions.

La nova norma tractarà la protecció, l'estudi i la investigació de les senyes d'identitat com el foment de les publicacions i activitat promocional de la Generalitat valenciana, on es recullen les subvencions, la promoció i la difusió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia