Política

El frontisme del PP fa revifar la unitat pel 9-N

Dolors Camats fa un pas més per reincorporar ICV a l'acció activa proconsulta

CiU veu l'Estat “desesperat”

Els partits partidaris del dret a decidir de Catalunya no han posat la galta davant la nova agressió apuntada divendres per Mariano Rajoy, i que pot acabar amb una impugnació del govern espanyol del procés de participació del 9-N, sinó que hi ha fet front posant l'escut, i sota d'aquest les forces s'afanyen ara a recompondre una unitat que dies enrere sembla perduda. I qui de tots ells havia donat més mostres d'haver-se aparat d'aquesta causa comuna, ICV, ahir va fer un nou gest per donar a entendre que el “jo no aniré a votar” de Joan Herrera pot acabar, finalment, amb una crida de la formació ecosocialista a secundar la votació que s'ha de celebrar d'aquí a 15 dies.

La responsable de fer aquesta nova clucada d'ull a la unitat va ser la coordinadora nacional de la formació, Dolors Camats, que en declaracions a Catalunya Informació va afirmar que ·ICV està valorant “quina ha de ser la participació definitiva en un nou escenari de noves mobilitzacions, de consens i unitat refeta”. Camats va deixar clar que faran campanya perquè la gent surti al carrer i va mostrar el seu convenciment que l'anunci de Rajoy d'encarregar un informe jurídic “dóna nous arguments” per blindar el 9-N com una jornada de mobilització.

Des de Convergència i Unió dues veus van sobresortir ahir a l'hora de valorar la nova ofensiva del govern estatal. Per un costat el portaveu convergent al Parlament, Jordi Turull, i per un altre el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida. El primer va comparar l'Estat espanyol amb Goliat i va assegurar que “està desesperat i perdut, perquè comença a dir bajanades com això de l'edat mitjana i perdut perquè acusa el govern d'utilitzar funcionaris, quan aquestes persones són voluntàries”.

Les paraules de Duran i Lleida van anar a tall d'advertència per dir a Rajoy que si prohibeix el procés del 9-N “encara sortirà més gent al carrer”. En termes similars es va pronunciar el secretari general de CDC, que, en declaracions a la COPE, va avisar Rajoy que cada pas que fa és per donar més força als independentistes.

Per la seva banda, l'eurodiputat d'ERC Josep-Maria Terricabras es va mostrar sorprès que el govern espanyol vulgui impugnar la nova convocatòria de consulta del 9 de novembre. “No sé com s'ho faran, és un misteri”, ha dit en una trobada organitzada pel partit republicà a Sabadell, i es va preguntar quin “paper” es vol impugnar al Constitucional. El reagrupament a l'entorn del 9-N de les forces sobiranistes no va fer modificar ahir el discurs a Alícia Sánchez-Camacho que en un acte de Noves Generacions a Santa Susanna va reiterar que el govern espanyol no permetrà que hi hagi cap votació. “No ens deixarem enganyar per un fals astut Artur Mas”, va dir la presidenta del PP, que va definir l'actual moment de “vergonya política”.

LA FRASE

L'informe que ha encarregat Mariano Rajoy dóna nous arguments per blindar la consulta
Dolors Camats
coordinadora nacional d'icv

Nova campanya del govern

El govern va fer ahir un pas més en l'estratègia de fer camí cap al 9-N, posant en marxa una nova campanya publicitària als mitjans de comunicació. A nivell audiovisual es van estrenar dos nous vídeos institucionals per explicar a la ciutadania qui pot votar i com ho pot fer el 9-N que ve. El primer espot, de 35 segons de durada, detalla els documents identificatius que es poden presentar en aquest procés participatiu sobre el futur de Catalunya: l'original del DNI, el passaport i el volant d'empadronament en cas que se sigui ciutadà comunitari o la targeta d'identitat d'estranger (TIE) si s'és extracomunitari. L'horari de votació serà de no del matí a vuit del vespre i, segons també s'indica en el vídeo, la papereta amb la doble pregunta es podrà portar impresa des de casa perquè ja es pot descarregar a la web participa2014.cat.

En el segon espot, també de 35 segons, s'explica qui pot exercir el seu dret a vot el 9-N: majors de 16 anys amb domicili a Catalunya segons el seu DNI i també els ciutadans comunitaris i extracomunitaris majors de 16 anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia