Política

Mas marca els temps

El president intenta pressionar Rajoy i Junqueras amb la seva potestat per convocar eleccions

Vol un diàleg permanent amb l'Estat per negociar un referèndum

Farà una ronda catalana de contactes

Mas retreu a ERC que l'hagi deixat en minoria vist l'èxit del 9-N

Sense aliats al Parlament i pendent de la querella de la Fiscalia Superior de Catalunya, però clarament reforçat per l'alta participació en la consulta alternativa de diumenge, Artur Mas va comparèixer ahir per marcar els temps del procés post-9-N. El president de la Generalitat intenta fer valer la seva potestat exclusiva de convocar eleccions i dissoldre el Parlament per pressionar alhora Mariano Rajoy i Oriol Junqueras. Al primer li demana obrir un diàleg permanent per negociar un referèndum definitiu, sense gaire confiança que fructifiqui. Al segon, li adverteix que no convocarà unes eleccions anticipades sinó són plebiscitàries per empènyer el republicà a integrar una llista conjunta, però assegura que està disposat a parlar-ne “sense condicions prèvies” i partint que l'important no és la data sinó el projecte compartit. Mas obrirà a partir d'avui una ronda de contactes amb ERC, ICV-EUiA, la CUP i el PSC per explorar les possibilitats d'entesa. Després, en aproximadament quinze dies, aclarirà quin és el seu full de ruta. Seguint el guió previst, Mas va enviar l'esperada carta al president espanyol per convidar-lo a fixar les condicions per encarrilar negociacions estables amb el propòsit de negociar una consulta a l'escocesa, amb totes les garanties i políticament vinculant. “Menys tribunals i més política”, va etzibar a Rajoy. Bo i admetent que el diàleg amb Madrid és gairebé impossible, Mas s'encamina cap a l'obtenció d'un enèsim “no” malgrat el seu convenciment que després del 9-N Catalunya té “més raons” que legitimen la demanda. Ara bé, l'immobilisme espanyol no frenarà el procés, segons l'executiu. “Estem disposats a seguir el full de ruta si no tenim resposta. Tenim les idees clares, estem disposats a tirar endavant”, va assegurar Mas.

No esperarà Rajoy

CiU no vol esperar al cop de porta espanyol per abordar amb els partits l'escenari que s'albira més plausible: el de les eleccions plebiscitàries. La principal pedra a la sabata de Mas són les reticències de Junqueras i del seu entorn a engrossir una llista “de país” per obrir un procés constituent gradual sense descartar la possibilitat d'un referèndum, si és que en algun moment Madrid el posa sobre la taula. Per facilitar l'inici de les converses, va garantir que no hi va amb exigències d'entrada: es va negar a abordar la proposta de la candidatura conjunta i l'exigència que si es fa des de CDC que sigui Mas qui l'encapçali. “No puc fixar les condicions prèvies a les converses. Vull fixar el meu full de ruta després d'haver escoltat”, va dir. El president té clar, però, que no es pot “sacralitzar” la data “com el més important”, de la mateixa manera que no hi ha gent que posi dia al seu casament sense saber amb qui es lligarà. L'important, segons Mas, és el “què”: “El repte no el tenim amb la data, el tenim amb el contingut.”

CiU descarta arriscar-se a perdre unes eleccions anticipades tenint en compte el resultat de les enquestes, i assegura que la via alternativa al referèndum per poder fer la “consulta definitiva” que es va comprometre a vehicular només són les plebiscitàries. Recela dels partits que confonen el que ell considera la “consulta definitiva” amb uns comicis convencionals. Aquests, recorden els nacionalistes, toquen ordinàriament el 2016. Com a salvaguarda, la federació preveu presentar els pressupostos al Parlament durant les pròximes setmanes, amb el convenciment que obtindrà el suport o l'abstenció d'algun grup tenint en compte que es recuperarà la paga extra dels treballadors públics i el sou i jornada dels interins. Mas va retreure a ERC que hagi donat per mort l'acord de governabilitat després de la renúncia de l'executiu a fer la consulta d'acord amb el decret inicial quan diumenge hi va haver una votació en col·legis electorals, amb urnes i paperetes. “Algun dia algú ens haurà d'explicar perquè estem en minoria si resulta que el 9-N ha estat un èxit”, va etzibar.

El factor espanyol

Mas va restar força a la hipòtesi d'esperar a les eleccions espanyoles del 2015 perquè hi hagi una aritmètica favorable al dret a decidir al Congrés, davant d'un PP en caiguda, que previsiblement perdrà la majoria absoluta, i l'ascens meteòric de Podem. El president compta amb un “bloqueig” fins que no hi hagi un “acord transversal” entre les forces espanyoles, ara inimaginable.

Focalitzar el que tenim per davant en forma d'eleccions és un error. Ens portarà a un debat de molta confusió
Les eleccions són només l'instrument, l'estri, l'eina, per fer la consulta definitiva. [...] Si no, les ordinàries ja vindran
A aquestes converses hi he d'anar amb <fair play>, sense condicions prèvies. Vull fixar el meu full de ruta després
Si hem de tirar pel dret és perquè no hi ha voluntat política a l'altre costat
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Més places a l'Agència Tributària

El govern avança discretament en la vertebració del que hauria de ser la futura hisenda catalana. L'executiu ha creat 18 noves places de l'escala d'inspecció tributària del cos superior d'inspecció i tècnica tributària destinades exclusivament a funcionaris de la Generalitat. El ‘Diari Oficial de la Generalitat' va publicar ahir els detalls de la convocatòria, que pretén bastir de personal l'organisme, especialment mancat de personal tècnic. Es tracta d'un segon intent per ampliar personal després de les dificultats que van sorgir per formar el cos inicial de 24 inspectors tributaris, intentant buscar talents de la hisenda espanyola, després que l'administració estatal advertís que no permetria el transvasament del seu personal. El procés de selecció convocat ara culmina amb una formació específica de tres mesos per als seleccionats per aprofundir en les matèries d'inspecció i en altres de relacionades amb les seves funcions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia