Política

L'Estat francès tindrà nou mapa de regions el 2016

L'Assemblée Nationale aprova una reducció de les 22 regions actuals a 13

Bretanya no recupera el seu dibuix històric

El nou mapa de les regions de l'Estat francès comença, ara sí, a ser una realitat definida. Després d'un intens debat de més de sis hores, que es va allargar fins la matinada, l'Assemblée Nationale va adoptar ahir en segona i definitiva lectura una reforma que reduirà el nombre de regions de 22 a 13.

L'alleugeriment de l'administració sotsestatal, més pesada a l'Estat francès que a cap altre país del seu entorn, s'intenta dur a terme des de fa diverses legislatures, i la pressió de Brussel·les per quadrar el dèficit ha ajudat a impulsar-lo finalment. També el fet que la reforma gaudeix de bona reputació entre l'opinió pública.

La negociació no va estar exempta de polèmica. Sobretot per la fusió amb les regions de Xampanya-Ardenes i Lorena d'Alsàcia, petita i pròspera regió de l'est del país, fronterera amb Alemanya i amb capital a Estrasburg.

Una desena de diputats alsacians de la conservadora Unió per un Moviment Popular (UMP) van fer bloc per intentar evitar la unió, i van desplegar una pancarta a la sala del Parlament on conflueixen polítics i periodistes on es llegia “No mateu Alsàcia”.

Bretanya, per la seva banda, quedarà com estava tot i les demandes ciutadanes i de bona part dels diputats bretons per reconstituir el seu dibuix històric nacional. Fa setanta-tres anys que el règim de Vichy va escapçar la regió, traient-li el departament de Loira Atlàntic i la seva capital, Nantes, i deixant-la amb quatre departaments en lloc de cinc. Situació perpetrada amb els anys que els bretons aspiraven ara a esmenar. Tot i així, queda una última porta: el “dret d'opció”, mecanisme que permetrà als departaments canviar de regió si ho desitgen. Un 70% dels habitants de Loira Atlàntic voldrien retornar a Bretanya, segons els sondejos.

El govern havia presentat a la primavera un mapa amb 14 regions, molt criticat des de les regions en considerar que no se les havia consultat. Després d'un primer debat parlamentari, al juliol es va aprovar un mapa amb 13 regions, obert a canvis durant la tardor. Però el Senat (amb majoria conservadora des del setembre) va aprovar la seva pròpia reforma a l'octubre, amb 15 regions, i on Alsàcia es mantenia sola com reclamaven ahir els diputats alsacians de la UMP

En el desempat entre les dues cambres, en què sempre té potestat l'Assemblée, els diputats van reafirmar el projecte del juliol, el de les 13 regions, que s'aplicarà a partir del 2016.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia