Política

Ni diàleg ni propostes

El president espanyol, Mariano Rajoy, diu a Barcelona que no negocia la unitat d'Espanya i menysté el pla de Mas

Sánchez-Camacho reclama que l'Estat “s'enforteixi a Catalunya i que hi tingui més presència”

“No permetré que es posi en dubte la unitat d'Espanya.” Aquesta va ser una de les afirmacions més ovacionades que va fer el president Mariano Rajoy, ahir a Barcelona, en l'acte de partit muntat per escenificar el desembarcament del govern espanyol i la plana major del PP a Catalunya. Era la primera vegada que Rajoy venia a Catalunya després de la consulta del 9-N –o “simulacre de consulta”, com s'hi va referir– i el missatge va ser inequívoc: cap proposta política, cap possibilitat de negociació i un menysteniment reiterat dels postulats independentistes i del full de ruta del president Artur Mas. Tot plegat, trufat de mostres grandiloqüents de nacionalisme espanyol.

A més de defensar la fermesa de l'actuació del seu govern davant del 9-N i recalcar que no pensa “negociar la legalitat ni la sobirania nacional”, Rajoy va tractar el 9-N com un fracàs estrepitós: “Els catalans són molts i els independentistes, molts menys”, va dir, entre rialles del públic. D'aquí va interpretar que Mas només governa per als 2,3 milions de catalans que van votar el 9-N i que la resta –els dos de cada tres catalans que no hi van participar i que ara són la seva bandera– volen seguir dins d'Espanya. “Si amb el 9-N volia presentar una Catalunya independent, Mas ha fracassat”, va subratllar. Els atacs a Mas i al seu full de ruta –“desconec què són unes plebiscitàries”– van ser especialment agres i ofensius: “No volem que uns catalans treguin el dret de ser espanyols o europeus a uns altres; això no es produirà [...]. Catalunya no pot ser país de llistes úniques, de partit únic.”

Davant de tot això, i de qui “vol fomentar la divisió dels catalans i propagar falsos mites històrics”, Rajoy va inflar el pit pels avenços econòmics assolits pel seu govern, que va pintar com l'enveja del món. I va dibuixar, per tant, la continuïtat dins d'Espanya com el manteniment d'“una història d'èxit”: “No hi ha un sol lloc del món que tingui un AVE com el de Catalunya.” D'aquí va passar a recordar totes les factures que el govern espanyol “havia pagat” al català (amb tot d'exemples explicats a mitges). “Ho hem fet perquè Espanya és un país gran i fort.” I, en aquest sentit, va assegurar que ho continuarà fent, que mantindrà les reformes i l'estabilitat política, perquè no pensa “deixar els catalans a l'estacada”.

Per demostrar la seva implicació amb Catalunya, Rajoy va arribar a dir el nombre de vegades que ell i altres ministres hi han vingut en aquesta legislatura. Cada vegada que pronunciava les paraules Espanya, gran i unitat, rebia l'aplaudiment, molt constant, d'una militància entregada –fins a deu autobusos havia posat el partit per portar-los d'arreu del Principat–. Abans, la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ja havia exaltat el públic amb un discurs en què va acabar reclamant més presència de l'Estat a Catalunya: “S'ha d'enfortir l'Estat a Catalunya, l'Estat ha de tornar a Catalunya i cal més presència del govern.” “S'ha acabat la conllevancia, el diàleg amb aquells que volen trencar Espanya”, va etzibar.

Així mateix, la líder del PP a Catalunya va insistir que no s'havia de transigir amb els intents de política exterior catalana ni amb “la falsificació de la història”. Per això va demanar al govern espanyol “vendre millor la història d'èxit col·lectiu que és Espanya”. I, de retruc, va instar Rajoy a ser el president “de tots els catalans”, que supleixi “el president de la paràlisi”.

LES FRASES

Catalunya necessita algú que s'ocupi de governar, jo no deixaré els catalans a l'estacada
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Catalunya és molt plural, ningú té dret a parlar en nom de tot Catalunya i menys un governant que ha decidit ignorar dos de cada tres ciutadans
Conec molt bé Catalunya, parlo amb molts catalans per les meves obligacions i m'agrada
Hem de vendre i explicar millor la història d'èxit col·lectiu que és Espanya
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del pp de catalunya
Mas ha aconseguit ser el millor candidat d'ERC, ha blanquejat els vuit anys de tripartit que van arruïnar aquest país

Esperanza Aguirre, circumspecta

El PP va fer una mobilització general de partit i ministres en el seu acte a Barcelona, que servia per tancar unes jornades municipalistes. A primera fila, els ministres Jorge Fernández Díaz (“bon amic i gran coneixedor de la política catalana”, li havia dit Sánchez-Camacho), Ana Pastor, Fátima Báñez, Luis de Guindos i José Manuel Soria, a més de María Dolores de Cospedal (la secretària general, que ja hi era abans-d'ahir). Entre el públic, una mitjana d'edat més aviat alta i alguna bandera i algun xandall d'Espanya. Va cridar l'atenció la presència de la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, que va seguir el discurs de Rajoy amb una singular gestualitat. Mentre el públic llançava a Rajoy algun crit de “president”, “molt bé”
i “Viva España”, mentre De Cospedal i Sánchez-Camacho feien que sí amb el cap i arrencaven les primeres a aplaudir, Aguirre se l'escoltava circumspecta, impassible. Ara es fregava les mans, ara s'estalviava algun aplaudiment o el començava tard. Res que semblés casual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia