Política

Les bases d'ERC defensen la fórmula de llistes paraigua

Mantenen que la proposta de Junqueras de tres candidatures suma més que l'aposta de Mas

La direcció, però, no es vol significar públicament fins dimarts i recorda que buscaran la millor opció

Les bases d'ERC fan pinya amb la direcció i donen suport a la proposta d'Oriol Junqueras d'articular tres grans candidatures separades per a les properes eleccions, que tinguin un mateix programa i que s'aixopluguin sota un paraigua, una marca blanca que podria ser “Vota Independència. ERC manté que aquesta fórmula tindria molta penetració a l'àrea metropolitana i guanyaria més vots independentistes que la candidatura unitària que planteja el president de la Generalitat, Artur Mas.

Divendres a la nit totes les assemblees territorials van debatre el full de ruta de Junqueras i també el d'Artur Mas. La gran majoria dels prop de 2.000 militants que van participar-hi van coincidir que el principal objectiu és “sumar, sumar i sumar” i arribar al màxim nombre d'indecisos i, segons la seva opinió, el cavall guanyador són les denominades llistes paraigua, que unirien i respectarien la diversitat. Serien tres candidatures sobiranistes, que podrien ser sense sigles i que cobririen flancs ideològics diferents: CiU, el centre dreta; ERC, el centre esquerra i la CUP, l'esquerra anticapitalista. Totes, amb el suport de membres destacats de la societat. Després hi haurà un govern de concentració en què cadascú marcaria el seu perfil. Els republicans, per contra, interpreten que la llista única de Mas podria deixar descobert un sector important de l'esquerra, que Podem –una formació que neda entre dues aigües amb el dret a decidir– podria aprofitar. Fonts de la direcció d'ERC recorden que la seva iniciativa és una unitat horitzontal i no vertical, com la de CiU, i subratllen que hi ha persones, com per exemple el col·lectiu antiretallades, que mai no votaria Mas i d'altres que tampoc donarien suport a Junqueras.

Suport unànime

La immensa majoria de l'executiva també és partidària d'aquest plantejament, que dimarts Junqueras ampliarà en la conferència que celebrarà al Palau de Congressos de Barcelona. El republicà oferirà una alternativa a Mas i a partir de l'endemà començaran les negociacions per buscar punts en comú. El president ja ha deixat clar que si hi hagués llistes separades el programa hauria de ser calcat, tot i que continua opinant que l'històric moment que viu el país requereix solucions extraordinàries i aquestes impliquen anar tots junts en una mateixa candidatura.

Al marge de la tessitura de les llistes, hi ha un altre punt del projecte de Mas que Junqueras voldria negociar. El cap de l'executiu proposa convocar ara unes eleccions plebiscitàries i, al cap de divuit mesos, unes altres de constituents, una premissa que el líder d'ERC veu confusa. Junqueras advocaria perquè la primera cita electoral ja fos la definitiva.

Però la direcció republicana no se significarà públicament fins dimarts. De moment prefereixen nedar i guardar la roba, com es va veure ahir en el consell nacional en què la secretària general, Marta Rovira, no es va pronunciar sobre quina proposta és la ideal. La número dos del partit va assegurar que no s'ha de deixar perdre cap vot independentista i que cal aglutinar el màxim nombre d'indecisos a través d'una “fórmula guanyadora”, que no va especificar si havia de ser la de Mas o la de llistes paraigua. Ara bé, es va mostrar convençuda que hi haurà acord: “No deixarem escapar aquesta oportunitat”, va concloure.

LA FRASE

Volem la fórmula guanyadora, que no deixi escapar cap vot independentista i convenci tothom
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D'ERC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia