Política

Un mes per buscar l'acord

ERC avalarà la tramitació del pressupost, però ho condiciona a la convocatòria d'eleccions en un termini de 30 dies

No presenten esmena a la totalitat als comptes del govern

ERC no posarà pals a les rodes a la tramitació dels pressupostos, tal com va avançar El Punt Avui. Els republicans facilitaran que els comptes passin el primer tall, però ho condicionen a la convocatòria d'eleccions plebiscitàries i donen un termini d'un mes perquè Artur Mas signi el decret. “Allarguem la mà, però no és un xec en blanc i sense terminis”, va destacar ahir el diputat Pere Aragonès, que va recordar que ara les negociacions entre el president i Oriol Junqueras agafen oxigen i tindran un clima més cordial. Tot i el gest, ERC no està disposada a aprovar definitivament el projecte al febrer, ja que això suposaria que no hi hagués comicis fins passat l'estiu. El moviment republicà va causar una nova contradicció a CiU, perquè CDC es va mostrar satisfeta, mentre que UDC el va criticar.

El ple viurà demà el debat a la totalitat dels pressupostos del 2015 i hi havia el risc que, per primer cop en la història recent del Parlament, no superessin el tràmit i fossin retornats al govern. Una circumstància que, en clau política, hauria equivalgut gairebé a una moció de censura a l'executiu, que probablement s'hauria vist obligat a avançar les eleccions enmig d'un ambient d'hostilitat amb ERC. El procés, per tant, podia quedar tocat.

En vista d'aquest escenari, els de Junqueras han preferit fer un “gest de generositat” i no han presentat cap esmena a la totalitat. A més, garanteixen que votaran en contra de la resta de textos de l'oposició i, per tant, el projecte tirarà endavant.

Però aquest suport té una data de caducitat, la setmana del 19 al 23 de gener, que és quan els números de cada departament s'avaluaran en comissions. En aquest cas, ERC ha oficialitzat esmenes de retorn, que espera que no s'hagin de votar, i que es poden llegir com una mesura de pressió. “El 19 ja estaran convocades les eleccions”, va vaticinar Aragonès, que va proposar el discurs de Mas per Cap d'Any com el moment idoni per anunciar-ho.

Segons els republicans, però, el president té marge fins a la primera quinzena de gener per fixar la data de les eleccions, perquè, si espera a aprovar el pressupost –el 4 i el 5 de febrer–, els comicis podrien caure, com a molt aviat, per Setmana Santa o a tocar de les municipals, una opció que ERC veu inviable. Per tant, la cita podria ser passat l'estiu. “No m'imagino Mas renunciant a les eleccions a la primavera per aprovar un pressupost que no poden complir”, va matisar Aragonès, que va subratllar que els números d'Economia són més propis d'una “autonomia en agonia” que d'un país independent. En aquest sentit, va alertar que hi ha una partida de 2.500 milions que es “fien” a la negociació amb l'Estat. “Una negociació que mai es produirà”, hi va afegir.

Pròrroga

És per aquest motiu que ERC defensa la pròrroga pressupostària, que permetria recuperar la paga dels funcionaris i la jornada completa dels interins, encara que CiU ho posa en dubte. L'operació –que puja a 611 milions– es podria fer amb un suplement de crèdit, com va fer Astúries el 2014 o el govern espanyol el 1996, i se sufragaria amb l'increment de la recaptació dels impostos de transmissions patrimonials, successions i donacions i amb la disminució d'interessos que ha de pagar la Generalitat el 2015. Per garantir la pròrroga, han entrat al registre una proposició de llei, que no és clar quan es podrà debatre.

Dijous també hi haurà la votació de la llei d'acompanyament. ERC sí que hi ha presentat una esmena a la totalitat, acompanyada d'un text alternatiu en què proposa reforçar les estructures d'estat, com ara l'agència tributària i la negociació d'actius i passius entre Catalunya i l'Estat. Aquest document té poquíssimes possibilitats de prosperar perquè és una quimera pensar que el Partit Popular i Ciutadans hi donaran suport. Els republicans només el posen damunt la taula per marcar perfil i mostrar la disconformitat amb els números.

LES FRASES

Aquest gest de generositat serveix perquè les negociacions entre Mas i Junqueras continuïn
Pere Aragonès
DIPUTAT D'ERC

Crítiques a ERC pel suport a CiU

El PSC i ICV-EUiA van criticar ahir la posició que adoptarà ERC en el debat a la totalitat del pressupost. Els socialistes van retreure a Oriol Junqueras i al seu grup que utilitzin els comptes com a “moneda de canvi” per forçar les eleccions, mentre que els ecosocialistes van instar els republicans a no ser “ostatge” d'unes anticipades i van reclamar-los que votin a favor de l'esmena a la totalitat de Joan Herrera. El PP, per la seva part, va acusar Artur Mas de sotmetre's al “xantatge” d'Esquerra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia