Política

Un projecte que ha esquerdat Lleida

La plataforma Marea Blanca, amb partits i sindicats, recull milers de signatures i al·legacions contra el consorci

El PSC i ERC canvien d'opinió i ara reneguen de la iniciativa per evitar la pèrdua de vots

La creació del Sistema Integral de Salut (SIS) Lleida Pirineu ha generat més d'una esquerda a Lleida i la seva aturada o suspensió es veia a venir abans que algú prengués mal.

El projecte del govern preveu reunir en un sol ens tots els serveis de salut a les comarques de Lleida, amb l'excepció de l'Aran. Així, l'hospital Arnau de Vilanova, el de Santa Maria i el de Tremp, tots els ambulatoris i els serveis sociosanitaris i de salut mental passarien a ser gestionats des d'aquest consorci i amb una gestió empresarial, autònoma, amb pressupost i poder de decisió descentralitzat. Havia de gestionar 280 milions i unes plantilles de 4.000 persones. L'ICS i el Servei Català de la Salut havien de tenir la majoria al patronat que gestionaria el consorci, per sobre de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida i la UdL.

La creació del SIS Lleida Pirineu és un pas més després que des del 2012 la gestió de l'Arnau de Vilanova i la de l'hospital de Santa Maria estan gairebé fusionades. L'èxit d'aquesta iniciativa va portar el govern el febrer del 2014 a impulsar el consorci, una mesura que va ser interpretada per diversos sectors com un desmembrament de l'ICS, l'inici de la privatització del sistema sanitari català o una eina més per a les portes giratòries de polítics ben pagats o per a contractacions poc transparents. El govern s'ha atipat de reiterar que el consorci seria públic, que es regiria pel dret públic i que es garantiria la transparència. Aquests arguments, però, no han estat prou creïbles.

El projecte havia aconseguit el suport dels alcaldes socialistes de Lleida i Tremp, però el PSC ara ha fet un pas enrere. Igual que ERC, que callava mentre es feien passos per crear el SIS fins que els opositors van cridar a votar només partits contraris al consorci. Al marge de les esquerdes polítiques, a la UdL també n'hi ha hagut i el rector ha aparcat, per ara, integrar-se com a patró al nou ens. I en el sector sanitari han aparegut diferències, ja que les juntes clíniques dels hospitals han donat suport al consorci, igual que caps de departament i els col·legis de metges, però els sindicats de metges i els d'infermers s'hi han oposat.

El rebuig l'ha canalitzat la plataforma Marea Blanca, formada per diversos col·lectius i amb un fort pes dels sindicats i d'ICV i la CUP. Van recollir 39.000 signatures contra el consorci i ara, durant la informació pública dels estatuts, han assolit 11.500 al·legacions. Han organitzat aturades setmanals a totes les comarques lleidatanes i dues manifestacions. Ara no es creuen l'aturada del projecte, que entenen que és només una estratègia per demorar el SIS.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia