Política

Cameron guanya les eleccions

El líder del Partit Conservador destaca els bons resultats obtinguts i es compromet a organitzar el referèndum per la permanència a la UE

Miliband reconeix la derrota dels Laboristes

L'SNP s'endú la immensa majoria dels 59 escons en joc a Escòcia

David Cameron ha guanyat ampliament les eleccions al Regne Unit que es van celebrar ahir i voreja la majoria absoluta. Amb l'escrutini acabat en 555 dels 650 escons al parlament de Westminster, el Partit Conservador ha aconseguit el 35,2% dels vots, i el Laborista, el 31,5%, el que donaria, segons les projeccions de la BBC, 325 escons a Cameron i 232 a Ed Miliband. El partit liberal demòcrata obtindria el 7,7% dels vots, i té assignats de moment vuit escons, una davallada històrica tenint en compte els 57 que va obtenir el 2010. El partit euròfob de l'UKIP ha assolit millors resultats que els librals , almenys un 12,3% dels vots, però menys escons, ja que molts ciutadans han fet un vot tàctic per mantenir-los fora. A Escòcia, el Partit Nacional Escocès (SNP) s'ha endut la immensa majoria dels 59 escons en joc, amb un 50% dels vots.

El líder conservador i primer ministre britànic, David Cameron, ha destacat aquest divendres al matí que els tories han tingut una “nit bona i positiva” en renovar el seu escó per la circumscripció anglesa de Witney.

Cameron ha revalidat el seu lloc de diputat per aquest territori del comtat d'Oxford, tradicionalment conservador, amb 35.201 vots, molt per davant del seu rival laborista, Duncan Enright, que va obtenir 10.046 vots.

Després d'agrair la seva victòria, Cameron ha dit que el bon resultat que es preveu per als conservadors a nivell nacional és el resultat d'una “campanya positiva” per “salvaguardar l'economia i crear ocupació” i també per “planificar els pròxims cinc anys”.

Amb la seva dona, Samantha, entre l'audiència, el líder conservador ha anticipat que, “després de la difícils decisions dels últims cinc anys”, en al·lusió a les retallades per reduir el dèficit, el seu objectiu serà ara “construir sobre aquests fonaments”.

Cameron ha subratllat que els dirigents no han de defugir “els assumptes difícils” i ha defensat haver pres mesures doloroses per rebaixar el dèficit i la celebració del referèndum d'independència d'Escòcia el passat 18 de setembre.

Pel que fa a la propera legislatura, s'ha compromès a organitzar un referèndum de permanència a la Unió Europea (UE), que abans de les eleccions celebrades ahir va prometre convocar en 2017 després d'negociar primer una reforma del bloc comunitari.

Enfront de la satisfacció del primer ministre, el seu principal rival, el líder laborista Ed Miliband, ha reconegut avui que el seu partit ha tingut “una dolorosa i decebedora nit” amb la pèrdua de nombrosos escons, sobretot a Escòcia.

Resultats a Escòcia

L'SNP ha aconseguit una victòria històrica a Escòcia, amb un percentatge de vot, a l'espera de les dades de l'últim escó, del 50,2%. El partit de Nicola Sturgeon ha aconseguit, per ara, 55 dels 59 escons en joc, deixant-ne només un pels liberal demòcrates, un pels conservadors i un pels laboristes. El darrer, probablement, també se l'enduguin els independentistes, que en aquesta jornada electoral han deixat sense escó al líder laborista escocès, Jim Murphy, el responsable d'Exteriors del partit, Douglas Alexander, o la ministra a l'ombra per a Escòcia, Margaret Curran, tots pesos pesants de la formació de Miliband.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia