Política

Es manté l'ordre de treure les estelades

La Junta Electoral Central desestima els recursos i ratifica l'ordre de retirar les estelades dels edificis públics

El conseller d'Interior avisa els alcaldes que els Mossos hauran de procedir a la retirada si no ho fan ells

La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat els recursos contra la seva ordre del 13 de maig de retirar les estelades dels edificis públics i els col·legis electorals, a instàncies de l'entitat espanyolista Societat Civil Catalana (SCC), per tal de garantir el manteniment de la “neutralitat política” durant la campanya electoral.

Banderes d'una part

La resolució d'ahir de la JEC apunta que la “igualtat en el sufragi universal és essencial en la representació democràtica”, i per això la llei “prohibeix als poders públics –que estan al servei de tots els ciutadans– prendre partit en les eleccions”. L'organisme recorda que “les banderes estelades simbolitzen les aspiracions d'una part de la societat catalana, però no de tota ella”. El recurs de CiU contra l'ordre de la JEC considerava que l'organisme s'excedia en les seves competències i que l'ordre vulnerava “els drets fonamentals a la llibertat ideològica i d'expressió que protegeix i garanteix la Constitució espanyola”.

La JEC li respon que la llei encomana a l'administració electoral preservar la igualtat en el sufragi i que “les llibertats ideològica i d'expressió són drets fonamentals de les persones, no dels governants”. Aquests, continua la resolució, són els únics que estan obligats a donar compliment a l'acord, mentre que els ciutadans poden penjar o lluir l'estelada sense cap més restricció que “les que imposa el respecte als drets dels altres”.

CiU no descarta presentar un recurs contenciós davant de la Sala Tercera del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos que li ofereix la llei. Si bé el contenciós no evitarà la vigència de l'ordre de retirada fins diumenge, des de la federació es recorda que està previst convocar eleccions catalanes al 27 de setembre, en la campanya electoral de les quals es pot repetir la mateixa situació.

Unitat de criteri

La Junta trasllada la resolució d'ahir a les juntes electorals provincials de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona “per al seu coneixement i trasllat a les corresponents juntes electorals de zona”. Cal recordar que SCC també ha presentat recurs davant de les juntes provincials en considerar insatisfactòria l'aplicació de l'ordre per part d'algunes juntes de zona. L'entitat considera que no hi ha unitat de criteri sobre els espais afectats ni sobre quan s'ha d'aplicar l'ordre, perquè algunes juntes ordenen retirar les estelades als edificis públics i col·legis electorals, però no en altres espais de titularitat pública, mentre que el temps de compliment de l'ordre varia entre la immediatesa i les 24 hores.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, confirmava ahir el que ja havien avançat alguns alcaldes que estaven retirant les banderes dels seus consistoris, tot i que no ho tenien previst després de l'ordre del 13 de maig de la JEC. Espadaler confirmava que Albert Batlle, director general dels Mossos d'Esquadra, havia començat a parlar personalment amb els alcaldes reticents per explicar-los que el cos es veuria amb l'obligació d'haver de retirar les estelades. “Això no beneficiaria ningú”, concloïa ahir Espadaler.

Contra Junqueras per l'estelada

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el dirigent d'UDC, Josep Sánchez-Llibre, van criticar ahir el president d'ERC, Oriol Junqueras, per no tenir penjada l'estelada a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, d'on és alcalde, tot i que ERC ha animat els alcaldes que la tenen penjada a mantenir-la a pesar de l'ordre de retirada de la JEC. Junqueras va justificar que no hi sigui a Sant Vicenç perquè no ho ha decidit el ple municipal. “Fa dos anys que ens maregen i ens assenyalen amb el dit perquè no pengem l'estelada i, a cal sabater, sabates de paper”, afirmava ahir Iceta. Sánchez-Llibre recordava la situació també irònicament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia