Política

Patacada de Ros en una nova Paeria amb set partits

El PSC perd gairebé la meitat dels regidors i entren ERC, Ciutadans, CUP i Comú

CiU hi manté la mateixa representació i el PP cau a nivells del 1991

Els pactes seran inevitables, però molt difícils

Canvi radical a la Paeria. Àngel Ros guanya les eleccions, però perd la majoria absoluta i gairebé la meitat dels regidors, dels quinze que tenia fins ara a vuit. Aquesta pèrdua de confiança la guanyen moltes altres formacions que formaran una Paeria molt més plural. Fins a set formacions hi tindran representació, un ventall que mai s'havia registrat.

Així, ERC recuperaria la representació amb tres edils i entrarien com a paers novells els quatre de Ciutadans, que passa de no existir i ni fer campanya a ser tercera força; dos regidors de la Crida (CUP) i dos més de l'agrupació d'electors del Comú de Lleida. Aquesta plataforma va assolir prop de 2.000 avals ciutadans per poder-se presentar i ha assolit l'objectiu.

A banda del PSC, pel que fa als que ja hi eren fins ara, CiU manté per tercera vegada consecutiva els sis regidors i la nova aposta com a cap de llista, Toni Postius, no aconsegueix un sorpasso però tampoc perd representativitat. Es manté en percentatges molt similars als de fa quatre anys i guanya només alguns vots més.

El PP, en canvi, es queda amb dos regidors i, com els socialistes, pateix un fort càstig de vots, que fugen cap a Ciutadans.

Nit llarga, per tant, a la seu del PSC, on van voler fer valdre que, un cop més, han guanyat les eleccions. Des del 1979 que no n'han perdut mai cap, però també és cert que aquests són els pitjors resultats del PSC a Lleida. El resultat només és equiparable a les primeres eleccions del 1979, quan va obtenir nou regidors, o als deu del 2003 i que van comportar el tripartit a la Paeria.

Ara, el PSC ha patit el desgast dels anys de govern, 35 fins ara i 11 de l'alcalde Ros. També l'erosió provocada per la investigació de la fiscalia anticorrupció arran de les denúncies de l'extinent d'alcalde Marta Camps i, finalment, també ha afectat la crisi o davallada generalitzada de la marca PSC. L'augment de participació també ha perjudicat els socialistes i ha motivat l'allau de nous vots a les joves formacions d'esquerres. Fa quatre anys no va votar ni la meitat del cens electoral.

Els socialistes perden uns 6.000 vots, però aquesta major participació fa que en percentatges sigui gairebé la meitat, és a dir, que es passa del 42,07% del suport al 24,67%.

De les xifres definitives en destaca sobretot l'entrada en tromba de Ciutadans, amb Ángeles Ribes al capdavant, atès que el 2011 va aconseguir poc més de 400 vots i ahir va rebre prop de 6.000 sufragis.

Els pactes seran inevitables per a la governabilitat de l'Ajuntament de Lleida, però també molt complexos, ja que les combinacions per a un govern estable són gairebé impossibles i més si es té en compte que l'alcaldable de CiU ha dit una i mil vegades que no pactaria una sociovergència amb Ros. Ciutadans i ERC també havien dit en campanya que no pactarien per fer Ros alcalde. En fi, que a l'hora de la veritat poden canviar les coses, però amb unes eleccions plebiscitàries al setembre tot apunta a un govern en minoria o pactes puntuals.

De la jornada electoral, cal destacar el greu error de la cap de llista del PP, Dolors López, que va votar dues vegades al seu col·legi electoral.

LES REACCIONS

Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC

LES FRASES

Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
El PSC és la primera força, li correspon encapçalar el govern a partir del diàleg i acords programàtics
Àngel Ros
Candidat del PSC a lleida
Farem el que hem dit: un canvi cap a l'esquerra i un compromís amb la independència
Pau Juvillà
Cap de llista de la CUP a Lleida
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia