Política

L'esquerra de Badalona vol fer alcaldessa Dolors Sabater

La candidata de Guanyem Badalona en Comú, amb cinc regidors, es mostra disposada a liderar el govern per expulsar Albiol de l'alcaldia

Les negociacions entre l'esquerra no es preveuen senzilles

Molt s'haurien de torçar les negociacions durant els dies vinents perquè Badalona no tingués, a partir del 13 de juny (data de constitució dels nous ajuntaments), un govern d'esquerres. En principi, qui té més números per agafar les regnes de la ciutat és la candidata de Guanyem Badalona en Comú, Dolors Sabater, després que, contra tot pronòstic, aquesta formació s'hagi erigit en segona força, darrere del PP i davant del PSC. Però la mateixa Sabater va assegurar ahir que, malgrat que el PSC, ERC i ICV-EUiA-EP estan disposats a jugar a favor seu, no hi ha res descartat. Guanyem Badalona farà les passes necessàries per desterrar el PP de Xavier Garcia Albiol. Però en cas de no arribar a un acord per formar govern, “no es pot descartar que ens quedem a l'oposició, donant suport, això sí, a un govern d'esquerres”, diu Sabater.

Així doncs, res no fa preveure cap turbulència que pugui impedir que Badalona viri a l'esquerra després de quatre anys en mans del PP. L'Ajuntament farà de ben segur un gir de 180 graus, després que els ciutadans decidissin diumenge que les quatre forces d'esquerra (Guanyem, el PSC, ERC i ICV-EUiA-EP) sumessin els 14 regidors que són necessaris per a la majoria absoluta, i que totes quatre formacions hagin mostrat predisposició absoluta a entendre's per tal de desterrar Garcia Albiol del poder. Durant les setmanes vinents s'iniciaran les tandes de contactes per mirar de formar un nou executiu. El candidat d'ERC, Oriol Lladó, i el d'ICV-EUiA-EP, Àlex Mañas, han anunciat que les seves formacions votaran a favor de la investidura de Sabater com a alcaldessa, si les negociacions no van per una via inesperada.

El PSC, a través del seu primer secretari i número 2 de la llista, Àlex Pastor, no es mostra tan contundent en espera d'encarar les negociacions amb la nova formació, però a les files socialistes són conscients que el correctiu rebut, que els ha portat a perdre cinc regidors, els farà rebaixar el nivell d'exigència. “No sabem qui governarà la ciutat els propers quatre anys, però no tenim cap dubte que traurem el PP del govern”, va subratllar ahir Pastor. Els socialistes, però, no sembla que estiguin en condicions d'entrada de reclamar l'alcaldia, vista la posició dels qui han de ser els seus companys de viatge els quatre anys vinents. Tot pot canviar si Guanyem Badalona es retira de la cursa per l'alcaldia, tot i que Sabater creu que la formació “està en condicions de liderar un govern”.

Així doncs, amb les cartes al descobert, es pot afirmar que el PP ja enfila el camí de l'oposició, amb els seus deu regidors, la mateixa direcció que han agafat CiU (que baixa de quatre a dos edils) i Ciutadans (que s'estrena amb un únic representant). El que falta veure, i les negociacions no es preveuen un camí de rosses, és si les quatre forces d'esquerres tancaran un acord de govern. Dolors Sabater es mostra cauta, fins a l'assemblea que Guanyem Badalona en Comú ha convocat dissabte.

El candidat del PSC, Jordi Serra, no va descartar ahir que el seu partit doni suport des de l'oposició al nou govern, però la direcció local ha apartat Serra de les negociacions (el seu futur immediat és una incògnita però a Guanyem ja hi ha qui assenyala que el pacte amb el PSC implica la marxa de Serra) i al partit hi ha molts partidaris d'incorporar-se al nou govern. Oriol Lladó va recordar que ERC “vol formar part de la solució” i es va mostrar convençut que el gran tema que distancia les forces d'esquerra, el del sobiranisme, “no posarà en risc la formació d'un nou govern”.

D'altra banda, fins ahir a la tarda no es van confirmar els resultats de diumenge. Durant unes hores va circular la possibilitat que s'haguessin perdut uns 6.000 vots, però a mitja tarda es van fer públics els resultats definitius.

LES FRASES

Ens veiem amb capacitat de liderar el govern, però abans hem de negociar el programa amb les altres forces d'esquerres
La decisió última la prendrà l'assemblea, però ja tenim fixades unes línies vermelles
Dolors Sabater
candidata de guanyem badalona en comú
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia