Política

Neus Munté, nova vicepresidenta i portaveu del Govern

El president remodela l'executiu per substituir els consellers d'Unió i posa de número dos l'actual consellera de Benestar Social, que mantindrà el departament

Meritxell Borràs serà la nova consellera de Governació; Jordi Jané assumirà Interior, i Jordi Ciuraneta, el departament d'Agricultura

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha nomenat aquest dilluns l'actual consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, vicepresidenta i nova portaveu del govern, en substitució de Joana Ortega i del fins ara principal veu de l'executiu català, Francesc Homs. D'aquesta manera, el president ha fet efectiu els canvis en l'executiu després de la sortida dels consellers d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC).

Segons ha informat el Govern en un comunicat, la diputada Meritxell Borràs -portaveu de CiU a la comissió de frau fiscal- assumirà la conselleria de Governació, també en substitució d'Ortega; el diputat i vicepresident quart del Congrés, Jordi Jané, serà el nou conseller d'Interior, fins ara en mans del secretari general d'Unió, Ramon Espadaler. I el diputat al Parlament Jordi Ciuraneta s'encarregarà del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació Medi Natural que fins ara capitanejava Josep Maria Pelegrí.

Segons ha informat el govern a través de Twitter a primera hora d'aquest dilluns, amb els canvis a l'executiu el president vol “reforçar la projecció de polítiques socials i assegurar la presència de persones de tot el territori”.

Els nous membres del Govern prendran possessió dels seus càrrecs aquest mateix migdia, a les 12.30 hores, en un acte que es farà al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, presidit pel president Mas.

Poder social per a una sindicalista

La nova vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, guanya pes polític amb la remodelació de l'executiu com a número dos del president la Generalitat, Artur Mas, mentre manté la cartera de Benestar Social i Família, que va assumir ara fa dos anys i mig en substitució de Josep Lluís Cleries. De perfil socialdemòcrata, Munté és afiliada a la UGT i va ser dirigent d'aquest sindicat en dues etapes diferents. Entre d'altres projectes, durant el seu mandat al capdavant del Departament de Benestar Social i Família s'ha signat el Pacte per la Infància a Catalunya. Al seu perfil de Twitter assegura: “La meva pàtria la vull lliure. Hem omplert les urnes i ho tornarem a fer”.

Llicenciada en Dret per la UB, Munté té un Màster en Dret Públic i Organització Administrativa per la UPF. Va treballar com a advocada a la UGT de Catalunya i va ser membre de la Comissió Executiva Nacional de la Federació de Serveis Públics del sindicat entre el 1996 i el 1999. Després d'aquesta primera etapa al sindicat, va fer el salt a la política i va ser cap de gabinet de la consellera d'Ensenyament Carme-Laura Gil. També va ser diputada entre el 2002 i el 2003.

Amb l'arribada del tripartit, va tornar a la UGT com a secretària d'Ocupació i Educació i també de Política Institucional, càrrecs que va ocupar entre el 2004 i el 2010. Posteriorment, va tornar al Parlament de nou com a diputada, on es va encarregar especialment dels temes d'educació. És militant de CDC des de 1996 i va ser secretària general adjunta de la JNC entre el 1998 i el 2000.

El desembre del 2012 va ser nomenada consellera de Benestar Social i Família en substitució de Josep Lluís Cleries. Durant el seu mandat, s'ha aprovat el Pacte per la Infància a Catalunya, que el juliol del 2013 van signar més de setanta entitats i organitzacions, col·legis professionals, grups parlamentaris, entitats municipalistes i agents socials i econòmics amb l'objectiu de promoure accions per donar més visibilitat a la infància i situar-la en el centre de les polítiques públiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia