Política

El comissionat, al TC

El govern espanyol planteja un conflicte de competències contra el comissionat per la transició nacional i la creació d'estructures d'estat

La Generalitat hi veu partidisme i no farà marxa enrere

Amb comptagotes però sense treva avancen els recursos al Tribunal Constitucional en les reunions del divendres del Consell de Ministres. Obstinat amb tot el que tingui a veure amb el procés, el govern espanyol va acordar ahir plantejar un conflicte positiu de competències a l'alt tribunal contra el decret de creació del Comissionat per a la Transició Nacional. També hi inclou l'anunciada elaboració d'un pla executiu per a la preparació de les estructures d'estat i el pla d'infraestructures estratègiques, així com la resta de projectes que coincideixin amb aquest objectiu. Quedaran suspesos, tal i com ho demana el govern de Mariano Rajoy, tan aviat com l'alt tribunal admeti a tràmit el recurs. L'executiu d'Artur Mas manté que no farà marxa enrere i va denunciar un “setge democràtic” contra la llibertat d'expressió.

Per al govern espanyol, els plans de Mas suposen una “vulneració flagrant de la sobirania del poble espanyol”, de la unitat d'Espanya i de la igualtat de tots els espanyols, segons va denunciar la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. L'Estat ja va enviar a l'abril un requeriment d'incompetència perquè fos el mateix govern el que desestimés la creació de l'ens que comanda Carles Viver Pi-Sunyer, que és alhora president de l'Institut d'Estudis Autonòmics, igualment adscrit al Departament de Presidència. “La Generalitat està adoptant previsions per al cas que es decideixin assumir les funcions de l'Estat en el territori de Catalunya”, denunciava La Moncloa, convençuda que es prepara la independència “obviant les exigències constitucionals”.

La Generalitat insisteix que no retrocedirà. La vicepresidenta del govern, Neus Munté, va assegurar que trobaran una “solució” a cada “entrebanc” i va titllar de “gairebé ridícula” l'argumentació jurídica contra un decret d'organització interna de l'executiu. Per Munté, es tracta d'un “recurs totalment partidista”.

En el paquet del nou conflicte obert al TC, el govern espanyol hi afegeix, a banda del decret, els plans anunciats per Mas al febrer i que formen part dels deures assumits pel comissionat. Viver Pi i Sunyer havia d'elaborar un pla executiu per fer balanç de les estructures d'estat disponibles i les necessàries, identificar les accions preparatòries i coordinar els departaments per a la seva constitució, en coordinació amb el Consell Assessor per a la Transició Nacional, presidit per Núria Bosch. També està previst que Viver faci balanç al setembre de l'estat de les anomenades estructures. Aquestes eren les tasques que Mas havia encomanat al comissionat fins al 27-S. Però La Moncloa, també en plena precampanya electoral per a les eleccions espanyoles de la tardor, actua amb bel·ligerància contra totes les actuacions del govern i el Parlament amb flaire sobiranista. Fa dues setmanes ja va impugnar un article del pressupost i els apartats de la llei d'acompanyament que preveien el disseny de les estructures d'estat, com ara el pla director de l'administració tributària de Catalunya, l'inventari de patrimoni de les administracions públiques catalanes, el catàleg d'infraestructures estratègiques o l'elaboració d'un avantprojecte de llei de creació de l'Agència Catalana de la Protecció Social.

Segons Sáenz de Santamaría, quan quedi suspès, el comissionat “no pot desplegar cap de les seves actuacions, és com si no existís”. Conscients que el govern espanyol impugnaria cada moviment, el govern va intentar separar dos plans d'actuació per a Viver: un bloc de projectes enllestits que no poden ser aprovats perquè vulneren la legalitat espanyola i un segon d'actuacions que sí que s'acoten a la Constitució i que poden ser els embrions de les futures estructures, com passa amb la xarxa Tributs de Catalunya, on col·laboren l'agència tributària catalana i les diputacions amb vista a la hisenda pròpia. El comissionat fins i tot va avançar que elaboraria una llei transitòria constitucional provisional perquè no hi hagi cap buit jurídic durant la transició. Ara, però, la vigilància estatal ho complica tot.

LES FRASES

Amb el decret, la Generalitat adopta previsions per a una eventual separació de l'Estat espanyol
Soraya S. de Santamaría
VICEPRESIDENTA ESPANYOLA
La Generalitat vulnera les competències de l'Estat en el seu conjunt
En particular, les relacions internacionals, hisenda pública, règim duaner, ports, aeroports...
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.