Política

UDC obre la porta a donar suport al nou govern de l'Estat

Posa com a condició que s'atengui les demandes sobre Catalunya

Finançament i llengua, entre les exigències

Si qui guanyi les eleccions generals a l'Estat espanyol atén les demandes d'UDC sobre Catalunya, obtindrà el suport de la formació liderada per Josep Antoni Duran i Lleida. Així ho va afirmar ahir el secretari general d'Unió i candidat pel 27-S, Ramon Espadaler, que va concretar les peticions pel respecte per Catalunya, per admetre que està infrafinançada, que hi ha lleis que cal modificar en el terreny educatiu i lingüístic, i perquè hi hagi una solució acordada i després votada en una consulta: “Són temes als quals no renunciarem, són línies vermelles per a nosaltres”, va dir en una entrevista a Europa Press. Espadaler va insistir que la seva formació es presentarà a les generals guanyin o no els independentistes a Catalunya i va tornar a presentar el partit “com hereus de la tradició que va practicar històricament CiU” i com a eina per continuar donant l'estabilitat que necessiti l'Estat si s'accepten les seves contrapartides.

Per ell, si hi ha una solució en el distanciament entre Catalunya i la resta d'Espanya passa pel diàleg entre les parts “i no per la tensió cap als extrems”. Amb tot, va reconèixer que l'única opció de dialogar amb l'Estat és que hi hagi un nou mapa parlamentari en les Corts i s'acabi amb les majories absolutes, com la que ha gaudit el PP aquesta última legislatura: “La seva prepotència, supèrbia i menyspreu cap al que representa Catalunya ens ha portat fins aquí”, conclou.

El PSOE rebutja un pacte fiscal únic per a Catalunya

Catalunya no tindrà un pacte fiscal específic si el PSOE governa a l'Estat espanyol. El portaveu del Congrés, Antonio Hernando, va assegurar ahir que el partit no es planteja cap acord “en clau bilateral” però va reconèixer que cal un sistema de finançament autonòmic actualitzat, amb un model més just i equitatiu per a totes les comunitats autònomes. En aquest sentit, va recordar que el PSOE ja ha instat el govern del PP a moure's en aquest tema, ja que el sistema de finançament s'hauria d'haver revisat fa dos anys i l'executiu de Mariano Rajoy no ho ha fet. Finalment sobre la possible modificació de la Constitució que propugnen els socialistes, va acusar Rajoy d'actuar “amb absoluta frivolitat i interès electoral” sobre aquest tema.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia