Criden una militant del PP de Palència perquè faci d'alcaldessa de Tiurana

L'alcalde plega i la Junta Electoral ordena que el supleixi la cap de la llista fantasma del PP

Viu a Palència, fa de mestressa de casa, milita al PP i té a les seves mans convertir-se en la pròxima alcaldessa d'un poblet habitat per pagesos, ramaders i jubilats que no coneix de res i situat a 604 quilòmetres del pis on viu.

Aquesta dona encapçalava la llista del PP en les municipals del 2007 a Tiurana, en una de les anomenades llistes fantasma que els populars presentaven on no aconseguien candidats propis. A Tiurana, la candidatura de Larren va aconseguir 4 vots. La resta els va obtenir l'alcalde Antoni Armengol, que es presentava amb la sigla del PSC. No hi havia cap altra candidatura.

Armengol, després de 14 anys d'alcalde, càrrec que ha ocupat encapçalant diverses formacions (primer, pel PP, després, per CiU, i ara, pel PSC), volia renunciar per deixar pas al seu primer tinent d'alcalde. Àngel Villarte. Ho va anunciar fa unes setmanes durant la festa major, i ho tenia tan decidit, que fins i tot va escenificar l'entrega de la vara d'alcalde a Villarte en un acte festiu.

Però quan la setmana passada va comunicar la renúncia a la Junta Electoral, aquest organisme li va respondre que no podia ser alcalde Villarte, sinó que l'alcaldessa havia de ser María Yolanda Larren.

En els municipis petits, que funcionen com un consell obert, les candidatures són d'una sola persona. El més votat és nomenat alcalde, i té dret a nomenar dos tinents d'alcalde que l'ajudin en el govern del municipi. Per tant, els tinents d'alcalde no són regidors electes, i l'alcaldia ha d'anar a les mans del següent candidat més votat en les eleccions; encara que només aconseguís quatre vots.

«No vol el càrrec»

Armengol diu que, sabent això, no hauria presentat la renúncia. Però no l'ha tirada enrere després que ha comprovat que Larren no vol fer d'alcaldessa d'un poble que no coneix. «Li vaig trucar i em va dir que no vol ser-ho, que té la vida muntada a Palència i que renunciarà el càrrec», va explicar ahir Armengol al diari El Punt. «La veritat és que, si m'arriba a dir el contrari, hauria aguantat d'alcalde els dos anys que queden fins a les eleccions», va confessar Armengol, que ahir va enviar per correu urgent a la Junta Electoral la renúncia formal al càrrec: «Automàticament l'alcaldessa passa a ser ella, un cop li arribin les credencials, fins que comuniqui la renúncia.»

Si María Yolanda Larren renuncia, la Junta Electoral haurà de convocar unes altres eleccions, ja que no s'hi va presentar cap més candidat.

Aquest diari no ha pogut parlar amb Larren. Des del PP de Palència han explicat a El Punt: «És una militant que fa temps que no ve pel partit.» I, en tot cas, consideren que la decisió sobre l'acceptació d'aquesta alcaldia «és cosa del PP de Lleida», i no seva. La presidenta del PP a Lleida, Dolors López, va declarar ahir a Segre Ràdio que, si s'han de repetir les eleccions al poble, el PP hi presentarà candidats del territori.

«Les hem vist de tots colors, i això ja no sorprèn», diu amb ironia Armengol. Tiurana va quedar inundat pel pantà de Rialb i s'ha reconstruït en un turó que domina l'embassament. El poble nou es va inaugurar el 2007.

Reapareixen les llistes fantasma

Durant les eleccions municipals del 2007 es va encendre una certa polèmica per les llistes fantasma que el PP presentava amb candidats de fora de Catalunya en municipis petits on no tenia militants ni simpatitzants per fer llista. Altres partits havien fet llistes semblants en altres ocasions, tot i que en general ara opten per associar-se amb grups independents ja presents al territori. Més que aconseguir regidors, el PP buscava inflar les estadístiques globals de candidatures presentades, per aparentar una implantació més gran en determinades demarcacions. Va reunir pocs vots. Però, ara, una alcaldia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.