Sant Vicenç dels Horts ja té la primera biblioteca

El municipi estrena l'equipament, reivindicat des de fa anys

Després de dues jornades de portes obertes, amb una participació nombrosa, i de la inauguració oficial amb la presència del president de la Diputació, Antoni Fogué, la biblioteca municipal Les Voltes es va obrir ahir per als primers usuaris. Sant Vicenç ha deixat de ser l'únic municipi de Catalunya de més de 25.000 habitants sense biblioteca pública. «Ha estat molt desitjada i, per això, és un moment històric per a la ciutat», afirmava ahir l'alcaldessa, Amparo Piqueras.

Les obres van començar el setembre del 2005 després que l'Ajuntament i la Diputació acordessin tirar endavant el projecte. En concret, l'ens supramunicipal ha posat prop d'1,5 milions d'euros per a la construcció de l'equipament, que s'ha incorporat a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació. Les obres, però, es van haver d'aturar perquè es van trobar restes arqueològiques al solar on s'estava aixecant l'edifici. En concret, es va descobrir un forn romà del segle I ben conservat i es va haver de refer el projecte per protegir-lo. «Ens ha costat molts mesos més dels que tocava tenir la construcció, però, com a contrapunt, s'ha recuperat un forn del qual podrem gaudir més endavant», va comentar Piqueras.

Una sala polivalent

L'edifici, de prop de 1.500 metres quadrats, té molta llum natural. A la planta baixa, hi ha una sala polivalent que es pot utilitzar en horaris diferents dels de la biblioteca. S'ha pensat perquè s'hi puguin fer tallers, conferències, presentacions de llibres i exposicions. A la primera planta, hi ha la informació i el fons general. També hi ha la zona infantil, l'aula de suport i la zona de treball intern. A Les Voltes s'ofereixen els serveis habituals d'aquest tipus d'equipament: ordinadors amb servei d'ofimàtica i reproductors de vídeo, una zona Wi-Fi i un espai de consulta amb accés a internet. En concret, Les Voltes disposa de 23.000 volums, 3.000 documents audiovisuals, 150 títols de revistes i 7 diaris. Està previst ampliar els horaris de la biblioteca en època d'exàmens i tancar a l'agost.

Restes arqueològiques

La troballa d'un forn del segle I va alentir les obres de la biblioteca però es va convertir en una porta oberta al futur, ja que se'n preveu la museïtzació i estudi. En aquest sentit, es van fer treballs per conservar-les correctament i poder continuar les obres amb seguretat, ja que són a sota de l'actual edifici. El maig del 2006, l'Ajuntament de Sant Vicenç va declarar bé cultural d'interès local aquestes restes. Amb motiu de l'obertura, a la sala d'actes de la biblioteca s'ha instal·lat una mostra amb part de les restes descobertes fa prop de quatre anys, com ara àmfores i monedes. En concret, es poden veure diferents peces que mostren l'evolució del jaciment. Les més antigues són d'època romana i daten dels segles I i II. També hi ha, però, restes dels segles XVI, XVII, XVIII i XIX.

A l'espai on ara hi ha el nou equipament cultural hi havia l'antic mercat i el forn de pa del municipi, datat el 1613 i enderrocat el 1927. La biblioteca Les Voltes pren el nom d'aquest edifici amb voltes que ocupaven els dos serveis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.