Successos

L'Audiència de Barcelona torna a absoldre els quatre mossos jutjats per torturar un detingut a Les Corts

La nova sentència especifica ara que el detingut va intentar agredir un dels agents

Els acusats hauran de fer front a multes de 600 euros

L'Audiència de Barcelona ha tornat a absoldre dels principals delictes els quatre mossos d'esquadra jutjats per torturar un detingut a la comissaria de Les Corts el març del 2007. A l'abril, el Tribunal Suprem va ordenar a l'Audiència que reescrigués la sentència perquè no quedava prou clar què havia motivat la reducció violenta del detingut a la sala d'escorcolls. Ara, l'Audiència ha especificat que el detingut va intentar agredir un dels agents. Tota l'escena va ser gravada per una càmera oculta col·locada per la Divisió d'Afers Interns de la policia, cosa que va causar molta polèmica i malestar dins del cos.

Tres dels acusats hauran de fer front a multes de 600 euros per una falta de lesions i indemnitzar solidàriament la víctima amb 1.610 euros, però tots han estat absolts dels delictes contra la integritat moral, tortura i falsedat documental.

Els fets es remunten poc després de les sis de la matinada del 31 de març del 2007, quan una patrulla va anar a la cruïlla entre els carrers Àvila i Tànger de Barcelona alertats per un home al que suposadament el detingut havia agredit i insultat. Un cop allà, l'arrestat, molt agressiu, es va negar a identificar-se i va ser portat a comissaria per fer-ho tal com marca la normativa. Un cop a la sala d'escorcolls, la víctima es va encarar amb els policies i quan va “aproximar-se” a un d'ells, els tres agents van llançar-s'hi al damunt i “durant escassos segons van realitzar tècniques de reducció que van comportar alguns cops de peu que es van acabar de forma immediata”, segons la sentència.

Posteriorment i seguint el protocol, van treure-li les sabates, els cordons i el cinturó, el van emmanillar de mans i peus i van posar-li un casc per evitar que s'autolesionés abans de portar-lo a una cel·la. “En un moment donat, gesticulant amb els braços i encarant-se amb els acusats, va tocar un mosso”, davant la qual cosa, “els acusats, excepte el caporal, van saltar sobre el detingut i durant escassos segons van realitzar tècniques de reducció”.

La Sala considera que els policies es van extralimitar en l'ús de la força per reduir a l'arrestat però recorda que aquest estava molt agressiu i alterat.

D'aquesta manera, l'Audiència de Barcelona condemna tres dels agents a 600 euros de multa cadascun per una falta de lesions i a indemnitzar solidàriament la víctima amb 1.610 euros, quantitat a la qual la Generalitat haurà de fer front com a responsable civil subsidiària. Els quatre acusats s'enfrontaven a cinc anys i nou mesos de presó i a 8.400 euros de multa per un delicte contra la integritat moral i un altre de falsificació documental.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.