la contra

Deu anys d'Entesa per Sabadell

La formació promoguda per l'exalcalde Farrés celebra l'efemèride amb una mostra al Pere Quart

No ha transcendit si el PSC sabadellenc està preparant activitats per commemorar els deu anys de l'arribada de Manuel Bustos a l'alcaldia. Però l'Entesa, martell del govern socialista durant un decenni d'oposició, no ha desaprofitat l'efemèride per organitzar un seguit d'activitats que tenen el punt de partida en l'exposició històrica que fins dilluns es pot visitar al Casal Pere Quart.

Als panells es pot resseguir l'evolució del partit, des que a començaments de 1999 l'aleshores alcalde, Antoni Farrés, el va fundar com a paraigües per donar aixopluc als sabadellencs que donaven suport a la seva gestió, encara que no compartissin necessàriament els postulats d'Iniciativa per Catalunya. Als ecosocialistes no els va quedar gaire més remei que integrar-s'hi. I EUiA i la CUP també es van sumar a la candidatura, amb Dolors Calvet com a cap de llista. Però després de la dolça derrota –99 vots menys que Bustos i els mateixos deu regidors que el PSC–, la formació es va anar dissolent com un terròs de sucre en la ingrata tasca d'oposició. La direcció nacional d'ICV va forçar-ne el trencament, i l'ara dirigent socialista Paco Fernández va acabar governant amb el PSC. EUiA tampoc va arribar al final del mandat, quan l'assemblea de l'organització va aprovar aliar-se amb ICV per les municipals del 2003. El vincle amb la CUP va ser més durador, però en aquest darrer mandat els independentistes també han abandonat el vaixell i ara, comandats per l'exregidor Xavi Oca, sostenen que presentaran llista pròpia el 2011.

Malgrat aquestes adversitats –no reflectides en la mostra del Pere Quart– i les nombroses veus –interessades o no– que situen l'Entesa en el cul-de-sac d'un pacte inevitable amb ICV-EUiA amb vista als pròxims comicis locals, els civicopolítics refermen la seva personalitat pròpia i han resumit en els panells la tasca de deu anys a l'ombra de Bustos. Del primer mandat daten campanyes com l'oposició política en solitari a la taxa de residus, al projecte de trasllat del zoo de Barcelona al torrent de Colobrers –avui preservat com a espai natural del rodal–, i a la construcció del quart cinturó. Val a dir, però, que Farrés sempre va defensar aquest darrer projecte.

En el segon mandat, ja amb només dos regidors, van mantenir l'oposició a un govern municipal amb el suport inicial de 23 edils. La mostra recorda la denúncia de les càrregues policials al bars Bemba i Sorginak l'any 2003 –encara avui pendents de judici i que van acabar dinamitant el pacte de govern amb l'expulsió d'ICV-EUiA i ERC, i la marxa posterior de CiU–, o el contenciós contra el pagament de 3 milions d'euros i la cessió d'un solar al Ministeri d'Interior a canvi de la reversió de la caserna de la Guàrdia Civil, presentat l'any 2007 amb CiU, ICV-EUiA i ERC, tot i que els republicans se'n van acabar desmarcant l'any passat.

En l'últim mandat, l'Entesa ha vist com els regidors de CiU, ICV-EUiA i ERC han acabat adoptant un discurs crític més pròxim a les seves tesis. Però més enllà de les crítiques i els retrets mutus amb el PSC local –que els semblen consubstancials–, els membres de l'Entesa volen posar l'accent en les seves propostes de ciutat. El portaveu durant els últims sis anys, Isidre Soler, recorda que van ser l'únic grup que va fer al·legacions al perllongament dels FGC a la ciutat. Algunes, com el soterrament de Sabadell Estació i part del tram que separa Can Feu i Gràcia, s'han acabat incorporant al projecte d'obres. D'altres, com el tramvia, no semblen econòmicament viables si la Generalitat no posa fil a l'agulla. En les pròximes setmanes, la formació organitzarà taules rodones al Casal Pere Quart, on el 15 de maig (19.30 h) faran una festa d'aniversari oberta al públic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.