Opinió

opinió

Oblidat patrimoni geològic

Girona i les seves comarques han proporcionat prou material per fer un llibre de gran qualitat, amb tots els elements geològics genuïns

Sigui pel poc coneixement, sigui pel poc atractiu que susciten rocs, coves, sòls i pedres, sigui per l'escassa divulgació dels seus valors o per la tímida protecció a nivell legal, el patrimoni geològic és, massa sovint, el llegat oblidat que la natura ens ha proporcionat. La matèria viva com ara la fauna i la flora, o fins i tot des d'un punt de vista més global, el paisatge, han estat des de fa dècades valorats, protegits, difosos i salvaguardats. No és així pel que fa a la geologia, relleus i elements que constitueixen la base mineral, edafològica i el substrat que configura la nostra terra, tret de comptades excepcions, molt sovint iniciatives de caràcter local.

I és que a les comarques gironines tenim formidables exemples d'aquest valuós patrimoni. Des d'un punt de vista esquemàtic, tenim materials paleozoics (siguin granits o metamòrfics), sobretot a la Selva, relleu muntanyós empordanès o sistemes pirinencs. Tenim també alguns retalls del mesozoic i una gran representació del paleogen a les terres interiors del Pla de l'Estany, la Garrotxa i el Ripollès, mentre que els relleus i perfils més moderns, ja del quaternari, afloren sobre aquest teixit entramat i complex, sigui amb vulcanisme als voltants d'Olot, sigui amb les planes sedimentàries a l'Alt i el Baix Empordà. Aquesta gran diversitat geològica ha permès la formació de centenars d'elements singulars, notoris, únics.

Tot ells han estat recollits en una obra fonamental, precisa, científica, i alhora divulgativa i molt amena: El patrimoni geològic de les terres gironines; 300 elements singulars, editada l'any 2009 i elaborada pels doctors Lluís Pallí i Carles Roqué, excel·lents científics i magnífics divulgadors de les ciències geològiques a la Universitat de Girona. En la presentació d'aquesta extraordinària obra, el mateix conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va reclamar la necessitat del coneixement col·lectiu i del reconeixement legal d'aquests elements territorials massa sovint oblidats, desconeguts, menyspreats.

Fenòmens geològics genuïns

No debades, Girona i les seves comarques han proporcionat material suficient per elaborar un llibre de gran qualitat, que reflecteix tots aquells elements genuïns que contenen aquestes terres; hi trobem fenòmens de vulcanisme, si bé ja no actiu, però amb un reflex immaculat de la singularitat d'aquests processos geològics. Hi són presents tota mena d'elements vinculats amb l'aigua, des d'estanys i conques lacustres fins a aiguamolls (alguns d'ells eixuts) o surgències termals. Hi trobem relleus calcaris, coves, avencs i estructures càrstiques. Hi abunden els fòssils. S'hi configuren grans planes interiors o litorals. Hi podem trobar salines i aiguabarreigs salobres. Hi afloren grans elements metamòrfics, cisalles, falles, encavalcaments i capriciosos plegaments. Hi trobem processos erosius espectaculars, sigui pels rius, sigui per la sal, pel vent, sigui pel mar… o per tot alhora. S'hi alcen turons, cims i pics, penya-segats interiors, espadats litorals. Cales rocalloses o sorrenques, grans platges extenses i paisatges dunars. Ens hi sorprenen petjades de dinosaure, xemeneies volcàniques. Gneissos, blocs, eolianites, tafones, alvèols, boudins, arcs, pilars, colades, gorges, pedreres, granòfirs, esbaldregalls, bretxes, banyons, ventalls al·luvials, platges fòssils, doms, pegmatites, glaceres, dolines, glacis, tils, faixes, clots, guixos, cingles, agulles, codolars, mantells, fonts picants, roques foradades, xaragalls, coves, dipòsits, volcans, talls, cisalles, minerals, fonts, surgències, monòlits, mines, argileres, avencs… són algunes de les singularitats de les nostres terres, tan variades, heterogènies, genuïnes. No són mòbils ni són vius. No es poden classificar en espècies, ni es reprodueixen. Ni tampoc es poden gestionar massa activament per afavorir-ne la continuïtat o la descendència. Tanmateix, són l'essència de tot allò que viu i ocupa el seu damunt, com ara les plantes, els animals i els seus hàbitats, com també naturalment els humans que colonitzem aquests espais.

Part de la nostra identitat

Des d'aquestes línies m'afegeixo al missatge divulgat oportunament, detalladament, pels doctors Pallí i Roqué en aquesta obra cabdal de les nostres comarques, tot esperant que aquest patrimoni sigui revalorat, salvaguardat i posat en relleu. Forma part de la nostra història, forma part del nostra identitat i configura els nostres atractius paisatges, l'essència de les nostres privilegiades comarques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.