Política

Espanya rebutja una mediació amb ETA

L'expresident sud-africà De Klerk diu que “considerarà” fer d'àrbitre en unes possibles negociacions

Troben un amagatall d'armes del grup basc a França

El govern espanyol considera que ara no es donen les condicions per crear una comissió internacional que verifiqui el cessament dels atemptats d'ETA i, si cal, ho transmetrà a les personalitats que poguessin avalar l'últim comunicat de l'organització, segons fonts governamentals consultades per Europa Press.

En el comunicat que va emetre el cap de setmana passat, ETA es mostrava disposada a seguir els passos previstos en la Declaració de Brussel·les, que li demanava un alto el foc permanent i verificable. La declaració, publicada el 29 de març, portava 20 signatures, entre les quals les de l'expresidenta d'Irlanda Mary Robinson i les de premis Nobel de la pau: els sud-africans Desmond Tutu i Frederik de Klerk –que ahir va dir que “considerarà” fer de mediador entre ETA i el govern espanyol en unes possibles negociacions– i la nord-irlandesa Betty Williams.

Tot i això, Madrid insisteix que el comunicat d'ETA “no significa res de nou”, segons la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega. “No hi ha cap drecera i no hi ha res a comentar sobre el que no significa res nou”, va dir De la Vega, i va remarcar que “ha d'haver-hi una fi definitiva i total, clara i contundent” de la violència. Per la seva banda, el lehendakari, Patxi López, va dir que “queda un últim esforç” per aconseguir acabar amb ETA i va assegurar que el final del terrorisme “és a prop”.

Homes “sospitosos”

Precisament l'endemà que es conegués el comunicat d'ETA, es va trobar un amagatall de l'organització amb armes al departament francès de Gard (a prop de la Costa Blava), en un lloc apartat al nord de la població d'Uzès, segons l'edició electrònica del diari Midi Libre.

L'amagatall va ser localitzat per uns caçadors que van trobar diversos bidons enterrats i van sospitar de la presència de dos individus amb actitud “sospitosa”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.