Societat

educació

Pares i monitors exigeixen la fi del boicot a les colònies

Les famílies demanen una taula de diàleg conjunta amb el Departament d'Educació i els sindicats docents

Les patronals del lleure també reclamen acords per no perjudicar ni el sector ni els nens

Les famílies i el sector del lleure van coincidir ahir a l'hora d'exigir al Departament d'Educació i als sindicats docents que deixin de banda les seves diferències i arribin a acords per tal de posar fi a la supressió de sortides i colònies escolars en alguns centres com a protesta per haver tret la jornada intensiva. Tant la Federació de Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) com les tres patronals del sector van qualificar la mesura de pressió de “boicot”.

Una posició coincident que, no obstant, es va adoptar separadament: la FAPAC en una junta celebrada dilluns, i el sector del lleure en una reunió prèvia mantinguda divendres. A més, mentre que les patronals només formulen la petició de “consensuar acords” entre el departament i els sindicats, la FAPAC va més enllà i exigeix a Educació que convoqui “de manera urgent” una taula de diàleg, en què les famílies també volen participar.

“La FAPAC no pot quedar al marge d'aquest conflicte”, va reiterar ahir la presidenta, Imma Fuyà, que va destacar que diàriament han d'atendre molts dubtes d'associacions de pares d'alumnes (AMPA) de les escoles que han decidit suprimir les activitats extraescolars.

Oberts al diàleg

Fonts d'Educació van reiterar que el govern “està sempre obert al diàleg” i que estudiaran la proposta de crear una taula de negociació. Per la seva part, els sindicats –que tot i donar suport a la mesura de pressió, neguen que hi estiguin al darrere– sempre han atribuït la protesta del professorat a l'actitud “intransigent” del conseller Ernest Maragall.

A principi de setembre, els quatre sindicats educatius es van comprometre a presentar un pla de negociació que, entre d'altres, inclouria “les condicions laborals en què s'ha de desenvolupar qualsevol activitat fora del centre educatiu”.

Precisament, tant la FAPAC com les patronals del sector del lleure consideren que la tasca del professorat que participa en aquestes activitats voluntàries, com són les sortides i les colònies, ha de ser reconeguda.

“El professor fa un esforç i, per això, en comptes de cobrar els 22 euros al dia que actualment rep s'hauria d'augmentar la remuneració fins als 60 euros diaris”, argumenta el director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol. Des de la FAPAC, a més del reconeixement econòmic, reclamen una major protecció dels docents en qüestions de responsabilitat civil.

Toc al departament

Encara que la FAPAC retreu als mestres la utilització de les sortides i les colònies en les seves reivindicacions laborals, també fa un toc d'atenció al departament, a qui demana que sigui “sensible” en algunes de les propostes dels docents. “Els ha d'escoltar més i ha d'argumentar millor les decisions que pren”, diu en el comunicat.

Mentre que la FAPAC confia recuperar la normalitat, a la Fundació Pere Tarrés es mostren escèptics: “Aquest any el veig de difícil resolució”, afirma Pujol. L'estimació inicial del sector del lleure parla de fins a un 70% de reserves anul·lades, així com de pèrdues de llocs de treball que podrien afectar unes 1.500 persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.