Política

Tribuna La Salle

Cicle de conferències

Joan Herrera: “Artur Mas planteja un estat del benestar raquític”

“Amb la proposta de CiU de reduir un 25% l'administració, ens estan dient que la nostra salut, la seguretat o l'educació seran un 25% més dolentes”CRISI
“La millor resposta en moments de crisi és incrementar les polítiques socials per respondre a les necessitats de la població““El principal problema que tenen les empreses és la dificultat per accedir al crèdit“VAGA
“Faré vaga, perquè és l'oportunitat per reorientar la política injusta i equivocada del govern de Zapatero”REPTES
“Volem impulsar una altra manera de fer política, amb parets de vidre i basada en la transparència”GOVERN CATALÀ
“Em molesta quan el PSC vota coses diferents aquí i a Madrid”
El líder d'ICVassegura que s'ha de recuperar la política “amb majúscules” per sortir de la crisi

Iniciativa ha carregat últimament contra l'estratègia de CiU, que titlla de conservadora i d'anar contra les polítiques d'esquerres i socials. Els acusa de ser còmplices del PSOE a Madrid de “la retallada social més gran” i adverteix que aquesta situació es pot traslladar a Catalunya amb una sociovergència. Ahir, el candidat d'ICV, Joan Herrera, va tornar a censurar l'última proposta de la federació, la que va llançar dimarts Artur Mas a Madrid: una reducció del 20 al 25% d'assessors, personal eventual o càrrecs de confiança de l'administració pública. Herrera, però, creu que CiU vol anar molt més lluny. “Mas planteja un estat del benestar raquític”, va assegurar a Tribuna La Salle en el marc de la segona conferència d'un cicle preelectoral organitzat per La Salle Business Engineering School –de la Universitat Ramon Llull–, l'Avui i El Punt. L'acte va ser presentat pel periodista Lluís Falgàs.

El presidenciable dels ecosocialistes es va vantar que el tripartit ha augmentat el personal públic, sobretot en tres àmbits socials, les denominades tres “m”: mossos, mestres i metges. Segons Herrera, aquesta nova iniciativa de CiU implicarà que “la nostra salut, seguretat o educació seran més dolentes”. També va assenyalar que Catalunya té menys funcionaris si es compara amb altres territoris.

Els ecosocialistes mantenen que aquestes postures no ajuden gens ni mica a superar l'actual conjuntura econòmica. En el mateix sac de retrets, Herrera va posar la reforma laboral promoguda pel govern de Zapatero, que ha estat criticada del dret i del revés per ICV: “Perpetua les ineficiències del model actual, que s'ha demostrat que no funciona. No podem tornar als clixés d'abans”, va remarcar.

A partir d'aquí, Iniciativa proposa un full de ruta per intentar deixar enrere la crisi econòmica. Una de les prioritats ha de ser canviar el model productiu, basat fins ara majoritàriament en l'especulació, i també impulsar polítiques d'equitat i d'inversió social. També s'ha de reformular el sector financer per tal que les empreses tinguin liquiditat. Però el secretari general d'ICV va recordar que aquesta no és l'única crisi que afecta el país. Va parlar, en un discurs que és una de les seves tradicionals banderes, de les deficiències energètiques, ecològiques i institucionals, agreujades ara per la sentència del TC.

Superar la desafecció

Això sí, el líder d'Iniciativa va alertar que per millorar aquesta situació “s'ha de recuperar la política amb majúscules”. En definitiva, superar la famosa desafecció respecte als representants dels ciutadans, una situació que ha anat a l'alça i que pot suposar una alta abstenció en les eleccions del 28-N. Més participació de la societat i una administració transparent són els antídots que recepta contra aquests problemes, però també va anunciar una nova proposta: crear una secretaria de qualitat democràtica “per donar la màxima importància a la política”. A més, es va mostrar disposat a combatre la corrupció.

En aquest context, des del públic van collar Herrera quan li van preguntar quina confiança es pot dipositar en Iniciativa quan ha pactat set anys amb el PSC, “que té massa lligams amb el PSOE”. Herrera va ser hàbil en la resposta: “S'ha de confiar en la política en general, sigui quin sigui el vot”, i després va afegir: “El PSC era per coherència el que més s'apropava a les nostres idees, però molts cops em molesta quan vota diferent aquí o a Madrid. Com tampoc no m'agrada tot el que fa ERC ni CiU”. El dirigent ecosocialista també va defensar la seva idea sobre el dret a decidir, que es basa en la recuperació de l'Estatut, la reforma federal de la Constitució i, en últim cas, un referèndum amb tres propostes: autonomisme, federalisme o independència.

Va plantejar aquesta fórmula com la més adient per tal de no provocar fractures socials o nacionals. “La nostra proposta recull el sentiment majoritari del país i tant pot ser vàlida per a un poble de la plana de Vic com per a un de l'àrea del Besòs”, va sentenciar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.