Societat

Religió

Trobada per la pau

Laboratori de pau

La comunitat de Sant'Egidio organitza per als dies 3, 4 i 5 d'octubre a Barcelona la Trobada per la Pau, l'esdeveniment interreligiós anual més important

Aquesta trobada interreligiosala va començar el papa Joan Pau II l'any 1986 a Assís

Cada any el dia de Nadal es parla de Sant'Egidio perquè és una comunitat laica que treballa amb els més pobres, sobretot la gent sense sostre, i aquest dia organitza un dinar de germanor. Però més enllà del dinar de Nadal, la comunitat que pren el nom de sant Egidi, present en setanta estats, té una força innegable en l'àmbit mundial, perquè després de molts anys de teixir ponts de diàleg interreligiós ha aconseguit organitzar, entre d'altres, una trobada internacional anual per la pau que aquest any es farà a Barcelona els dies 3, 4 i 5 d'octubre. Hi assistiran més de 500 líders religiosos de tot el món, intel·lectuals, nombrosos caps d'estat i, el que és més important, milers de ciutadans anònims de totes les religions que tenen com a objectiu apropar-se els uns als altres. “Barcelona és una ciutat significativa. És a la Mediterrània, marc de convivència de les tres grans religions. També, perquè té una llarga tradició d'acollida de diverses cultures, i perquè la població estrangera ja hi suposa més del 9%”, explica Jaume Castro, responsable de la comunitat de Sant'Egidio a Catalunya. “Aquí és on s'evidencia la necessitat de l'acollida i el diàleg. D'amistat”, hi afegeix.

Una història de 24 anys

La trobada de Barcelona és la culminació d'una història de 24 anys. Va ser Joan Pau II, el 1986, qui va convocar a Assís la primera Trobada per la Pau, i va reunir-hi els principals líders de les grans religions. Sant'Egidio va agafar-ne el relleu, i des d'aleshores convoca cada any aquesta trobada per teixir relacions d'amistat interreligiosa. “Aquestes trobades són veritables laboratoris de pau”, explica Jaume Castro.

Però del 1986 ençà les coses han canviat molt. “Aleshores, per exemple, encara no es coneixia el fonamentalisme islàmic que ha marcat el funcionament del món els últims anys”, especifica el responsable de Sant'Egidio, que recorda que a Barcelona ja es va fer una trobada l'any 2001. Com que es va fer “poc abans de l'atemptat a les Torres Bessones”, va quedar eclipsada.

Aquest any la trobada ha provocat una gran expectació, i els organitzadors pensen que després d'un decenni molt “difícil”, en què han predominat la falta de diàleg i els enfrontaments religiosos, i en plena crisi econòmica mundial, ha arribat l'hora de buscar la pau. “En el nou decenni s'ha d'obrir el diàleg, i pensem que l'esperit d'Assís és una contribució decisiva”, manté Castro. “Si es venç la crisi a Espanya, es venç a Europa i es venç al món”, va dir Mario Marazziti, portaveu de Sant'Egidio presentant a Roma la trobada de Barcelona, el 8 de setembre.

“Tocarem temes molt importants, com ara la relació Israel-Palestina –indica Jaume Castro–, i vindrà gent molt influent, entre la qual, representants musulmans de tot el món i els principals líders jueus, com el rabí en cap d'Israel”. A Sant'Egidio consideren que la crisi econòmica ha posat sobre la taula que, “més enllà de la dictadura del mercat, hi ha la vida d'homes i dones que han vist com es pot donar una resposta a la felicitat a partir de la trobada gratuïta amb l'altra gent”, i per això veuen aquesta trobada com una “gran oportunitat”. La trobada interreligiosa, la més important del món, aquest any podria tenir una rellevància especial pel fet que se celebrarà pocs dies abans de l'arribada a la capital catalana de Benet XVI. “Tenim l'objectiu que el nostre missatge arribi a tota la Terra. El nostre somni és que el món esdevingui una família de pobles”, diu Jaume Castro.

Vaixell d'immigrants

La trobada de Barcelona començarà el dia 3 coincidint amb l'arribada d'un vaixell de Roma ple d'immigrants per participar en els actes. L'acte inaugural, al Palau de la Música, el presidirà la duquessa de Luxemburg, i hi assistiran les principals autoritats del país i d'Espanya. Jaume Castro pensa que serà especialment significativa la cerimònia final, el dia 5 a la tarda a la plaça de la Catedral, amb la presència dels principals participants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.