Cultura

Mor Arthur Penn

El director va contribuir a renovar el cinema de Hollywood dels anys 60

La carrera d'Arthur Penn es caracteritza per desconstruir tots els gèneres clàssics

El director de cinema, teatre i televisió Arthur Penn, conegut sobretot per la pel·lícula Bonnie & Clyde, va morir dimarts a la nit, un dia després del seu 88è aniversari. El seu amic i comptable Evan Bell va explicar que Penn –que va morir envoltat de la seva família– feia un any que estava malalt.

Penn va formar part de la generació que, al Hollywood dels anys seixanta, va recollir les influències renovadores que arribaven dels nous cinemes de tot el món, particularment de la Nouvelle Vague francesa, i va trencar –des de dins– amb algunes de les convencions del cinema nord-americà. La seva filmografia es caracteritza, doncs, per la desconstrucció dels gèneres clàssics –particularment el western i el cinema negre–; la desmitificació crepuscular de la història dels Estats Units; i l'exacerbació de la violència –com el seu company de generació Sam Peckinpah. D'ideologia progressista, sovint va envoltar les seves pel·lícules de lectures polítiques en clau metafòrica, sobre temes com la intolerància, el maccarthysme i la guerra del Vietnam.

Igual que d'altres realitzadors pertanyents a l'anomenada Generació de la televisió –com Sidney Lumet o John Frankenheimer–, Penn es va formar en aquest mitjà, i va debutar al cinema amb El pistoler esquerrà, una interpretació lliure del mite de Billy el Nen. Després va adaptar l'obra de teatre El miracle d'Anna Sullivan, mentre que les seves males relacions amb Burt Lancaster el van fer deixar el rodatge d'El tren. Amb l'abstracta Perseguit va dirigir per primer cop Warren Beatty, amb qui tornaria a treballar al seu èxit més gran, Bonnie & Clyde, glamuritzat biopic d'aquests atracadors.

D'altres films seus són La caça de l'home, crispat retrat d'una comunitat del sud tenyida d'intolerància; Petit Gran Home, western revisionista sobre el tracte als indis; La nit es mou, thriller noir existencial; Missouri, un extravagant film de l'Oest, i Georgia, reconstrucció nostàlgica dels anys seixanta.

Penn va estar nominat tres cops a l'Oscar al millor director sense aconseguir-lo mai, per El miracle d'Anna Sullivan, Bonnie & Clyde i El restaurant d'Alícia.

Filmografia destacada

‘El pistoler esquerrà' (1958)

‘El miracle d'Anna Sullivan' (1962)

‘Perseguit' (1965)

‘La caça de l'home' (1966)

‘Bonnie & Clyde' (1967)

‘El restaurant d'Alícia' (1969)

‘Petit Gran Home' (1970)

‘La nit es mou' (1975)

‘Missouri' (1976)

‘Georgia' (1981)

‘Agent doble a Berlín' (1985)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.