Efemèrides

Efemèrides

1613.

A Moscou, l’Assemblea Nacional va elegir per unanimitat el jove de 16 anys Miquel Romanov nou tsar de totes les Rússies com a successor de Basili IV amb el nom de Miquel I. El nomenament tractava de posar fi a 15 anys de guerra i anarquia que assolaven el país després d’extingir-se la dinastia Rurik, al poder des de feia 700 anys. Aprofitant-se de la caòtica situació, els polonesos van envair Moscou. Més endavant, en una patriòtica revolta popular, la capital va ser alliberada i es va optar per Miquel com a tsar. Amb la seva coronació, el 22 de juliol, va començar a regnar la dinastia dels Romanov, que es va mantenir en el tron fins a la revolució de febrer del 1917, quan el tsar Nicolau II va ser obligat a abdicar.

1140.

El comte de Barcelona Ramon Berenguer IV pacta a Carrión de Calatrava (Ciudad Real) amb el rei Alfons VII de Castella i Lleó la partició del regne de Navarra.

1804.

L’enginyer britànic Richard Trevithick fa la primera demostració d’una màquina de vapor que es desplaça sobre rails. Era l’origen del ferrocarril.

1858.

Un fort terratrèmol destrueix la ciutat grega de Corint.

1914.

A la Xina, partides de bandolers entren a la ciutat de Li Chuan i assassinen més de mil persones.

1936.

Restitució de l’Estatut d’Autonomia després dels fets del 6 d’octubre i sortida del penal de Puerto de Santa María del president Lluís Companys.

1957.

Té lloc al paranimf de la Universitat de Barcelona la primera Assemblea Lliure d’Estudiants. La policia deté centenars d’estudiants, que seran multats i expulsats de la Universitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia